Archiv článků
   za měsíc září 2024

Kategorie: tiskové zprávy  

 


Řeka Svitava klesla na 1. povodňový stupeň, dál platí bdělost. Podívejte se na fotografie rozvodněných toků

Ilustrační foto k článku: Řeka Svitava klesla na 1. povodňový stupeň, dál platí bdělost. Podívejte se na fotografie rozvodněných toků

Řeka Svitava klesla v pondělí na 1. stupeň povodňové aktivity. Aktuálně nehrozí bezprostřední nebezpečí poškození zdraví nebo majetku. I když meteorologové stále varují před deštěm a vysokým nebezpečím povodní, momentálně záplavy v Blansku nehrozí. Platí ale bdělost. Lidé by dál měli být obezřetní v blízkosti vodních toků, neměli by také vstupovat do lesů a míst, kde kvůli podmáčené půdě hrozí pády stromů. Některé silnice zůstávají uzavřené. Podívejte se na záběry z víkendu.


Povodňová komise v neděli večer odvolala 3. SPA, záplavy nyní nehrozí

Ilustrační foto k článku: Povodňová komise v neděli večer odvolala 3. SPA, záplavy nyní nehrozí

Povodňová komise obce s rozšířenou působností v neděli večer odvolala 3. stupeň povodňové aktivity na toku řeky Svitavy v Blansku. Hladina řeky Svitavy klesla v neděli večer zpět na 2. stupeň povodňové aktivity. Situaci budou v průběhu celé noci průběžně monitorovat hlídky městské policie i jednotky IZS. Záplavy nyní neočekáváme.


Na Svitavě se očekává dvacetiletá voda, povodňová komise zasedá nepřetržitě

Ilustrační foto k článku: Na Svitavě se očekává dvacetiletá voda, povodňová komise zasedá nepřetržitě

V souvislosti s vyhlášením 3. stupně povodňové aktivity v Blansku na řece Svitavě zasedá od nedělního odpoledne nepřetržitě povodňová komise obce s rozšířenou působností. Podle aktuálních předpovědí a s ohledem na předpokládaný vývoj srážek i naplněnost vodních děl lze v Blansku očekávat takzvanou dvacetiletou vodu. Hladina by měla kulminovat během nedělního večera.


Na řece Svitavě byl v Blansku vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity

Ilustrační foto k článku: Na řece Svitavě byl v Blansku vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity

Tok Svitavy v Blansku dosáhl v neděli po poledni 3. stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení. Platí, že v souvislosti se zvyšující se hladinou by se obyvatelé záplavových oblastí měli připravit na možné nebezpečí. I když v Blansku aktuálně neprší, situace výše na toku je vážná. Je třeba počítat s tím, že hladina řeky bude i nadále stoupat.


Svitava dosáhla 2. stupně povodňové aktivity. Uzavřeno je parkoviště za úřadem práce i silnice z Těchova na Obůrku

Ilustrační foto k článku: Svitava dosáhla 2. stupně povodňové aktivity. Uzavřeno je parkoviště za úřadem práce i silnice z Těchova na Obůrku

EDIT: Hladina řeky Svitavy v čase 7:45 podle povodňového hlásného profilu dosáhla druhého stupně povodňové aktivity. Její hladinu průběžně monitorujeme. lidé ze záplavových oblastí by se měli připravit na možné vyhlášení třetího stupně. Situací se zabývala povodňová komise města Blanska, zasedat bude také povodňová komise obce s rozšířenou působností.


V Blansku se Svitava zatím drží v korytu, jinde už se vylila do polí

Ilustrační foto k článku: V Blansku se Svitava zatím drží v korytu, jinde už se vylila do polí

Voda z řeky Svitavy se v okolí některých obcích v regionu rozlila mimo své koryto. Uzavřeny byly také úseky některých silnic. Přímo v Blansku zůstává hladina Svitavy v normě a řeku se daří držet v korytu. Vylévá se ale potok Sloupečník. Aktuální situací v regionu se zabývala Povodňová komise ORP Blansko. Zasedání se kromě starosty Blanska zúčastnili také zástupci měst a obcí, které leží na řece Svitavě (Doubravice nad Svitavou, Rájec-Jestřebí, Ráječko a Adamov) a starostové Sloupu a Jedovnic.


Svitava i další toky se zatím drží v korytech, lidé z povodňových oblastí by měli sledovat situaci

Ilustrační foto k článku: Svitava i další toky se zatím drží v korytech, lidé z povodňových oblastí by měli sledovat situaci

Všechny toky v Blansku zatím i v sobotu dopoledne stále drží v korytech. Zkorigovaný je díky zásahu dobrovolných hasičů také potok Sloupečník. Silnice vedoucí od stavebnin bude ale minimálně do pondělí uzavřena. Uzavírky jsou v okolí Blanska. Lidé ze záplavových území by měli sledovat situaci, podívejte se, o jaké lokality se jedná. Situaci průběžně monitorujeme, během dne je naplánované jednání povodňové komise.


Město zřídilo krizovou linku, nabízí možnost odběru písku

Ilustrační foto k článku: Město zřídilo krizovou linku, nabízí možnost odběru písku

EDIT: V souvislosti s varováním meteorologů před extrémními srážkami svolal starosta města v pátek 13. září zasedání povodňové komise obce s rozšířenou působností i města Blanska. Zatím nastal 1. stupeň povodňové aktivity (SPA), dál se ale očekávají silné dešťové srážky a na tocích během víkendu dosažení až 3. SPA. V pohotovosti jsou proto všechny složky IZS, zaměstnanci města, městská policie i Technické služby Blansko. Město také zřídilo krizovou telefonní linku a nabízí možnost odběru pytlů a písku pro preventivní zajištění nemovitostí. Uzavřena je komunikace ve Sloupečníku.


Začala demolice budovy městských lázní

Ilustrační foto k článku: Začala demolice budovy městských lázní

Těžká technika vybavená speciálním ramenem s takzvaným drapákem se ve čtvrtek 12. září po půl osmé ráno zakousla do budovy městských lázní na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Demolice bude pokračovat až do března. Bezprostředně na ni naváže stavba nového krytého bazénu. Plavat se má začít v srpnu 2026.


Město se po varování meteorologů připravuje na extrémní srážky

Ilustrační foto k článku: Město se po varování meteorologů připravuje na extrémní srážky

EDIT: Extrémní srážky spojené s možností následných povodní by podle meteorologů měly v období od čtvrtka 12. září do neděle 15. září postihnout celou Českou republiku. Varování vydal Český hydrometeorologický ústav i pro Jihomoravský kraj. Srážky lze v souhrnu za čtyři dny očekávat většinou v rozmezí od 150 do 250 milimetrů. V pohotovosti jsou i v Blansku všechny složky záchranného systému IZS, ale také Technické služby Blansko a zaměstnanci městského úřadu. Hrozí, že Svitava v sobotu dosáhne 3. stupně povodňové aktivity a tzv. stoleté vody, meteorologové také varují před silným větrem.