Svatomartinské menu v blanenských restauracích

8. listopadu 2010, kultura, přečteno: 7610×

POZOR! Doplněna menu v jednotlivých restauracích a kontakty. Symbolů svatomartinské tradice dokážeme najít několik – počínaje svatomartinským běloušem, rozpůleným pláštěm pro žebráka a konče pranostikou o prvním sněhu, ale tím nejvýraznějším symbolem spjatým se svatým Martinem, jsou bezpochyby gastronomické speciality.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Gastronomické speciality jako mladé víno, tradičně otvírané na svátek sv. Martina 11.11. v 11 hodin, vypečená husička nebo martinské rohlíčky, na které se recepty předávají v  rodinách po generace, a množství dalších tradičních a krajových specialit.

Také blanenské restaurace se ve velké míře připojují k této tradici. Jejich nabídka je rozmanitá, od jednodenního meníčka až po několikadenní hody doplněné nabídkou svatomartinského vína. V letošním roce se k této akci připojí 13 restaurací, což je více než v minulém roce. Konkrétní menu a nabídka budou zpracovány na společný letáček, který  bude k dispozici ve svatomartinském týdnu v naší informační kanceláři a také na akci samotné u stánku Blanky. Věříme, že využijete příležitosti a přijdete potěšit svoje chuťové buňky právě do některé z  blanenských restaurací.
Přejeme vám dobrou chuť!

Restaurace, které budou nabízet speciální svatomartinské menu:

 

CAFÉ BERGMAN

11.–13. 11. 2010

Rezervace: 736 676 975, www.cafebergman.cz

  • Svatomartinská pečená husa podávaná s bílým a červeným zelím, domácí knedlíky
  • Svatomartinské mladé víno (červené, bílé nebo růžové)

 

HOTEL MACOCHA

10.–14. 11. 2010

Rezervace: 516 419 661, www.hotel-macocha.cz

  • Husí vývar s masem a  domácími nudlemi
  • Husí jatýrka na česneku  podávaná s čerstvou bagetkou
  • Pečená svatomartinská husa s bramborovým/karlovarským knedlíkem a dušeným bílým a červeným zelím
  • Martinský ořechový rohlíček
  • Svatomartinské víno

 

PENZION U RECHŮ

11.–14. 11. 2010

Rezervace: 777 132 343, 516414649, www.penzionrech.cz

  • Husí játra v husím sádle, toast
  • Svatomartinská husa, bílé, červené a dýňové zelí, variace knedlíků (houskový, bramborový, karlovarský)
  • Jablečný štrůdl s vanilkou a ořechy přelitý vanilkovým krémem
  • Svatomartinské víno (bílé, červené)

 

PENZION U STRAKATÉHO KONĚ

12. 11. od 18 hod, 13. -14. 11. 2010 od 13 hod

Rezervace: 604 282 743, www.penzionukone.cz

  • Francouzská masová paštika s čerstvým chlebem
  • Husí vývar se zeleninou a játrovým knedlíčkem
  • Pečená svatomartinská husa, bílé a červené kysané zelí, kombinace bramborového a vídeňského knedlíku
  • Domácí jablkový a makový závin
  • Svatomartinská vína z vinařství Plešingr:
  • Müller Thurgau – bílé, Svatovavřinecké – rosé, Svatovařinecké – červené

 

PIZZERIA TERRAZZA

13. 11. 2010

Rezervace: 516 419 662, www.terrazza.cz

  • Hovězí vývar s nudlemi, játrové knedlíčky
  • Svatomartinská husí prsa se švestkovou omáčkou podávána s gratinovanými pusinkami
  • Jablečný závin
  • Svatomartinské víno (od 11. 11. od 11. hod)

 

RESTAURACE AQUAPARK

12.–14. 11. 2010

Rezervace: 516 428 921, www.sluzby-blansko.cz

  • Husí paštika, brusinky
  • Kačení vývar s masem a  nudlemi
  • Husí smetanový krém s houbami
  • Pečená husa, bílé + červené zelí, houskový,bramborový,špekový knedlík) s nádivkou, zdobená plněnou hruškou s brusinkami
  • Pečená kačena, bílé + červené zelí, (houskový,bramborový,špekový knedlík) s nádivkou, zdobená plněnou hruškou s brusinkami
  • Martinský pštrosí steak, houbová nádivka, bramboráčky, obloha
  • Jablečný štrúdl, vanilkový krém, šlehačka
  • Domácí tiramisu

 

RESTAURACE LAŽÁNKY

11.–14. 11. 2010

Rezervace: 516 418 923, www.restaurace-lazanky.cz

  • Svatomartinská husa, 3 druhy knedlíků, zelí hlávkové červené nebo bílé
  • Svatomartinské víno – Müller Thurgau, Svatovavřinecké

 

RESTAURACE OBŮRKA

11.–14. 11. 2010

Rezervace: 731 905 993, www.restaurace-oburka.cz

  • Husí paštička s rozpečenou bagetkou a brusinkovým dipem
  • Pečená husa s červeným zelím a karlovarským knedlíkem zdobená pečeným jablkem s medem
  • Domácí vafle s ovocem zdobené šlehačkou

 

RESTAURACE U BARONA

12. – 14. 11. 2010

Rezervace: 516 411 580, www.ubarona.cz

  • Svatomartinská husa, bílé a červené zelí, houskový knedlík a bramborové špalíčky
  • Svatomartinské víno červené

 

RESTAURACE U GOLEMA

11.–14. 11. 2010

Rezervace: 516 412 524, www.ugolema.cz

  • Husí sádlo s husími játry, pečivo
  • Husí krémová polévka s žemlovými knedlíčky, zjemněná šlehačkou
  • Pečená husa dle staročeského receptu, zelí dušené červené nebo bílé, dušené hlávkové se špekem nebo hamburské, houskové knedlíky nebo bramborové s cibulkou nebo chlupaté knedlíky
  • Rolovaná mladá kachnička se špenátem, houskové knedlíky nebo bramborové s cibulkou nebo opékaná žemle
  • Tiramisu
  • Mladé svatomartinské víno

 

RESTAURACE U ZÁMEČKU

11.–14. 11. 2010

Rezervace: 516 411 850, www.uzamecku.cz

  • Krémová husí polévka se zeleninou a masem  
  • Restovaná jatýrka s povidlím a jablky, opečený toast
  • Husí stehýnko pečené na medu a pomerančích s kombinací bílého  a červeného zelí,podávané s variací houskových knedlíků a belgických bramborových řezů se slupkou dochucené mořskou solí a pepřem
  • ¼ Mladé husičky pečené na jablíčkách s kombinací bílého a červeného zelí, podávané s karlovarským a houskovým knedlíkem
  • Svatomartinské víno Müller Thurgau, Muškát moravský, Svatovavřinecké rosé, Modrý Portugal

 

WELLNESS HOTEL PANORAMA – ČEŠKOVICKÝ HOSTINEC

11.–14.11.2010

Rezervace 516 418 111, www.hotelpanorama.cz

  • Kyselica s domácí klobásou
  • Pečená kachna se zelím, knedlíky dvou druhů a jablkem
  • Zabijačkový talíř
  • Domácí bramboráky
  • Bramborové placky s povidlím a mákem
  • Mladé svatomartinské víno

 

Přejeme vám dobrou chuť!

Martina Hejčová