V Blansku se vařil slambuc a tunkolós

30. října 2013, kultura, přečteno: 2776×

Ve dnech 25.-26.10.2013 proběhl v Blansku I. ročník Festivalu Via Bohemica, mezinárodní akce pořádané v rámci společného projektu místních akčních skupin Moravský kras, Stará Čierna voda a Dudváh. Jejím hlavním cílem byla snaha představit českou i slovenskou kulturu a propagovat místní regionální značky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Program obou dní byl velmi rozmanitý.

Příchozí zde mohli zhlédnout staromaďarskou jurtu, ukázky staromaďarských bojových umění, pro děti byly připraveny tvořivé dílny, nechyběla jezdecká škola nebo lukostřelba.

festival Via Bohemica

festival Via Bohemica

festival Via Bohemica

Opravdovým lákadlem byla však soutěž v přípravě nejlepšího kotlíkového jídla. Vařila se zde např. slepičí polévka s domácími těstovinami, hovězí, pštrosí nebo dolnozemský baraní guláš. Nechyběly ani speciality s tajemnými jmény jako tunkolós nebo slambuc. Vaření v hunském kotli nevidíme skutečně každý den...

festival Via Bohemica

Atmosféru podtrhla mnohá kulturní vystoupení, ať už pěvecká či taneční. Ačkoli pořadatelé neskrývali zklamání z nižšího počtu návštěvníků, než se kterým počítali, ti, kdož se akce zúčastinili, si mohli odnést docela nevšední zážitky a dobrý pocit z příjemně stráveného odpoledne.

festival Via Bohemica

Součástí festivalu byl i jarmark produktů a řemeslných výrobků ze Slovenska a Česka. Nechyběly perníčky, medovina, maďarské koření a nakládaná zelenina, slovenské sýry, mošty, sirupy, zabijačkové speciality ale i výrobky ze skla, keramiky, proutěného zboží apod. 

Snad si při příštím ročníku této akce na něj najde cestu více návštěvníků, festival si to rozhodně zaslouží.

Jana Franchi