První ročník Zámeckého gulášobraní ovládli Vařmeni

28. července 2014, ostatní, přečteno: 3590×

12. července proběhla v blanenském zámeckém parku soutěž o přípravu nejlepšího kotlíkového guláše. Svoje kuchařské umění se rozhodlo předvést celkem sedm týmů, jejichž snažení hodnotila nejen odborná porota ale i diváci. Nechyběla příjemná atmosféra, ochutnávka deseti druhů piv a zajímavý kulturní program.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Kulturní středisko města Blanska si pohrávalo s myšlenkou uspořádat soutěž ve vaření kotlíkového guláše již delší dobu. Plány se staly skutečností v sobotu 12. července, kdy v parku vypuklo první Blanenské zámecké gulášobraní.

Jak uvedl ředitel KSMB pan Jaroslav Jeřábek, výchozí podmínky byly pro všechny soutěžní týmy stejné. Každý dostal od pořadatele 7 kg hovězího masa, cibuli, vodu, dřevo a samozřejmě i kotlík a vařečku. Bylo povoleno si přinést vlastní (mnohdy tajné) ingredience, veškeré přípravné práce však musely probíhat až na místě. Vařilo se od 9:00 hodin, ochutnávat se začalo kolem 14:00 hodin odpoledne.

Gulášobraní 2014
Původně maďarská specialita chutná přece jen nejlépe v kotlíku na ohni. Foto: S. Mrázek

Hlavním porotcem soutěže byl pan Petr Janíček, hoteliér z Jevíčka, který objasnil, podle jakých kritérií byly jednotlivé kuchařské týmy hodnoceny: „Hodnotila se zejména barva, vzhled a chuť. Součástí hodnocení bylo však i zapojení jednotlivých týmů do soutěže, jinými slovy jak dokázaly svou recepturu prezentovat, jak se k vaření stavěly, v podstatě vše, co dokázaly předvést. Odborná porota hodnotila anonymně, k jednotlivým soutěžícím a jejich umění se však mohli vyjádřit i diváci.“

Gulášobraní 2014
Čtvrtým soutěžním týmem soutěže byli Sósedi Blansko. Foto: S. Mrázek

Prvního ročníku této akce se zúčastnily tyto týmy: SDH Klepačov, Oranžový tým, Klokánek Brno, Sósedi Blansko, KoKo Guláš, Radniční tým a Vařmeni. Každý tým vsadil na svou vlastní originální recepturu. Ochutnat bylo možné např. Poslanecký gulášek, na jehož přípravu dohlížel Lubomír Toufar, poslanec Parlamentu ČR. A jaký že by měl být? „Takový, jako ideální parlament, kvalitní a neměla by chybět žádná ingredience,“ uvedl Toufar.

Gulášobraní 2014
Oranžový tým pod vedením Lubomíra Toufara vsadil na Poslanecký gulášek. Foto: S. Mrázek

Chuťové buňky poroty i diváků prověřil i Božský guláš s překvapením v podání zástupců vedení města, kteří poctivě studovali řadu receptů, aby byl jejich výtvor skutečně božský. A recept? „Receptura je tajná, mohu jen říct, že důležitá je kvalita surovin a trpělivost. Vše má svůj čas: to je to tajemství,“ více však starosta Ivo Polák neprozradil.

Gulášobraní 2014
Radniční tým ve složení starosta Polák, místostarosta Crha a tajemník Kupčík zabodovali nejen svým Božským gulášem s překvapením ale i dokonalým stylingem.  Foto: S. Mrázek

Výsledky 1. ročníku Blanenského zámeckého gulášobraní:
1. cenu sympatie pro nejlepší kuchařku získala slečna Veronika z týmu Vařmeni
1. cenu sympatie pro nejlepšího kuchaře si odnesl pan Alexandr z Klokánku Brno
1. cenu pro nejsympatičtější tým obdržel tým Vařmeni

Gulášobraní 2014
Vítězný tým Vařmeni si získal největší sympatie poroty i diváků. Foto: S. Mrázek

Podle poroty se na třetím místě umístil KoKo tým, druhé místo obsadil Radniční tým a celkovým vítězem soutěže, na kterém se shodla porota i diváci, se stal tým Vařmeni s receptem Guláš na divokém koření.

Příští rok můžete vyhrát právě Vy! Těšíme se na Vás.

Jana Franchi