Proč musí být v jídelníčku označeny alergeny
2. prosince 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 4563×
Stále se zvyšuje počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin. Některé látky obsažené v potravinách mohou mít pro zdraví člověka zcela fatální následky. O přítomnosti alergenů by měli být informování vedle odborníků a kontrolních orgánů především jejich spotřebitelé.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Evropská komise hledala kompromis v označování balených a nebalených potravin. Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům byl vydán přesný seznam látek a produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.
S účinností od 13. prosince 2014 platí toto nařízení také v ČR a ukládá stravovacím provozům povinnost označovat alergeny obsažené v nabízených pokrmech. Povinností stravovacích provozů je zároveň předem informovat strávníky o alergenních složkách v potravě.
S ohledem na toto nařízení Pečovatelská služba města Blanska ve spolupráci s dodavatelem jídel pro seniory Vývařovnou Volf uvádí od prosince 2014 v jídelníčku u jednotlivých jídel toto číselné označení.
Alergeny jsou očíslovány, označeny pod každým pokrmem. Jejich souhrnný seznam je každému strávníkovi dostupný na webových stránkách Odboru sociálních věcí MěÚ Blansko (www.blansko.cz/mestsky-urad/odbor-socialnich-veci/) a dále u pracovníků pečovatelské služby, na nástěnkách Městského klubu důchodců, v domech s pečovatelskou službou nebo přímo ve Vývařovně Volf, K. J. Mašky 2, Blansko.
Každá změna receptury bude znamenat změnu přepisem či doplněním čísla alergenu v jídelníčku (například mimořádné dochucení sojovou omáčkou, zahuštění moukou a pod.). O případných dalších změnách budou strávníci včas předem informováni.
Je třeba podotknout, že strávníci, kteří netrpí alergií na potraviny, se značením nemusí zásadně zabývat.
V závěru uvádíme seznam potravinových alergenů s číslem označení v jídelníčku vývařovny Volf, které podléhají legislativnímu označování:
1. Obiloviny obsahující lepek.
2. Korýši a výrobky z nich.
3. Vejce a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich.
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich.
7. Mléko a výrobky z něj.
8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů).
9. Celer a výrobky z něj.
10. Hořčice a výrobky z ní.
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.
12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 .
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
14. Měkkýši a výrobky z nich.
Mgr. Iveta Čípková
vedoucí oddělení sociálních služeb
Další články v kategorii „zprávy z MěÚ“
21. listopadu 2024
Budova městských lázní už je minulostí
18. listopadu 2024
Pečovatelská služba rozšiřuje okruh klientů, pomohou nová vozidla
15. listopadu 2024
Nový kalendář na rok 2025 je v prodeji. Zve do partnerských měst ve čtyřech státech
14. listopadu 2024
Společnost Teplo Blansko na setkání představila ceny tepla pro rok 2025
12. listopadu 2024
Radní schválili cenu tepla i opravu haly v Mlýnské ulici
12. listopadu 2024
Památník z náměstí Svobody se přesunul do restaurátorské dílny, čeká ho oprava
7. listopadu 2024
Plocha u bytovek ve Zborovecké ulici dostala nové dláždění
4. listopadu 2024
Stezky podél Svitavy doplnil nový mobiliář
30. října 2024
Radní schválili programové dotace pro sport i kulturu na rok 2025
29. října 2024
Za teplo z CZT lidé příští rok zaplatí méně