Proč musí být v jídelníčku označeny alergeny
2. prosince 2014, zprávy z MěÚ, přečteno: 4600×
Stále se zvyšuje počet lidí s alergickými projevy po konzumaci potravin. Některé látky obsažené v potravinách mohou mít pro zdraví člověka zcela fatální následky. O přítomnosti alergenů by měli být informování vedle odborníků a kontrolních orgánů především jejich spotřebitelé.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Evropská komise hledala kompromis v označování balených a nebalených potravin. Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům byl vydán přesný seznam látek a produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost.
S účinností od 13. prosince 2014 platí toto nařízení také v ČR a ukládá stravovacím provozům povinnost označovat alergeny obsažené v nabízených pokrmech. Povinností stravovacích provozů je zároveň předem informovat strávníky o alergenních složkách v potravě.
S ohledem na toto nařízení Pečovatelská služba města Blanska ve spolupráci s dodavatelem jídel pro seniory Vývařovnou Volf uvádí od prosince 2014 v jídelníčku u jednotlivých jídel toto číselné označení.
Alergeny jsou očíslovány, označeny pod každým pokrmem. Jejich souhrnný seznam je každému strávníkovi dostupný na webových stránkách Odboru sociálních věcí MěÚ Blansko (www.blansko.cz/mestsky-urad/odbor-socialnich-veci/) a dále u pracovníků pečovatelské služby, na nástěnkách Městského klubu důchodců, v domech s pečovatelskou službou nebo přímo ve Vývařovně Volf, K. J. Mašky 2, Blansko.
Každá změna receptury bude znamenat změnu přepisem či doplněním čísla alergenu v jídelníčku (například mimořádné dochucení sojovou omáčkou, zahuštění moukou a pod.). O případných dalších změnách budou strávníci včas předem informováni.
Je třeba podotknout, že strávníci, kteří netrpí alergií na potraviny, se značením nemusí zásadně zabývat.
V závěru uvádíme seznam potravinových alergenů s číslem označení v jídelníčku vývařovny Volf, které podléhají legislativnímu označování:
1. Obiloviny obsahující lepek.
2. Korýši a výrobky z nich.
3. Vejce a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich.
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich.
7. Mléko a výrobky z něj.
8. Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů).
9. Celer a výrobky z něj.
10. Hořčice a výrobky z ní.
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich.
12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 .
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj.
14. Měkkýši a výrobky z nich.
Mgr. Iveta Čípková
vedoucí oddělení sociálních služeb
Další články v kategorii „zprávy z MěÚ“
20. prosince 2024
Na tenisových kurtech se dokončuje nové zázemí
18. prosince 2024
Radní vybrali projektanta kočárovny i firmu, která zmodernizuje veřejné osvětlení
16. prosince 2024
Město stanovilo prázdninový provoz mateřských škol
9. prosince 2024
Zastávky MHD čeká postupná obnova. Vandalové řádí dál
6. prosince 2024
Žáci ZŠ Salmova dostali dvě nové učebny matematiky a cvičnou kuchyni
5. prosince 2024
Úspěšný projekt integrace cizinců v Blansku pokračuje
4. prosince 2024
Na zámku skončily opravy střechy
2. prosince 2024
Dům s pečovatelskou službou oslavil 30 let existence
26. listopadu 2024
Radní schválili výběr zhotovitele zázemí dětských skupin a čtyřicítku dalších bodů
25. listopadu 2024
Blansko už má vánoční strom, náměstí ozdobil smrk ztepilý