Studenti soukromé školy se opět připravují na svatomartinský víkend

7. listopadu 2015, kultura, přečteno: 2057×

Od počátku října se praktická výuka studentů Střední školy gastronomické, s.r.o. Blansko soustřeďuje na jeden z jejích celoročních vrcholů – zabezpečení spolupořadatelství na akci Vítání svatého Martina 2015.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Akce tohoto typu a rozsahu totiž umožňuje žákům všech oborů vyzkoušet si v reálných situacích činnosti, které budou zanedlouho součástí jejich zvolené profese. A tak se budoucí profesionálové v oboru Cestovní ruch procvičí v průvodcovství v historickém objektu, kterým bude samozřejmě barokní pýcha Blanska – kostel svatého Martina. Zde se bude provádět i na obnovené trase v interiéru, která byla doposud zpřístupněna jen výjimečně (při Dnech evropského dědictví a v rámci Noci kostelů), a která bude pro návštěvníky letos připravena v nové, důkladnější podobě s důrazem na překvapivé a mnohdy neznámé detaily.

Chybět pochopitelně nebude ani nabídka prohlídek ve věži kostela, a to v dvojí podobě – denní, „medové“ prohlídky může zvolit ten, kdo se při výstupu do výšek rád posilní medovým čajem nebo pravou Svatomartinskou medovinou, zatímco noční prohlídky čekají na ty, kteří chtějí stejný okamžik prožít v duchu romantickém – při světle svíček a s výhledem na panorama večerně rozsvíceného města.

Naši Kuchaři – číšníci se ujmou gastronomické části programu, které bude opět dominovat Svatomartinský bar s bohatou nabídkou a v sobotní podvečer přibude ještě Svatomartinská kinokavárnička, kde šálek horkého nápoje doprovodí projekci o evropské Stezce svatého Martina a především vyplní čas před příjezdem svatého Martina do areálu farního dvora. A plné ruce práce budou mít i mladí Barmani – sommelieři, neboť jako každým rokem se očekává velký zájem o Svatomartinské víno, sváteční pivní speciál z minipivovaru ve Vískách a určitě i oblíbený bílý punč, který pod názvem Martinův bílý kůň připravují pro návštěvníky v desítkách litrů.

A kdo kromě pedagogů bude práci tolika praktikantů zastřešovat? Určitě ti, kteří mají vedení lidí v názvu svého oboru – Gastronomický management. Tito posluchači nástavbového studia se procvičí v organizaci akce a v koordinaci jednotlivých úseků – a že jich po celé dva dny (od pátečního do nedělního poledne) nebude právě málo: vedle již zmíněných činností ještě prezentace řezbářské scenérie „Legenda o Martinově plášti“, expozice o životě tohoto světce a o svatomartinských tradicích, zajištění provozu informačního stánku a návštěvnického servisu, programu pro děti a také letošní novinky – výstavy výtvarných prací dětí z blanenských základních škol na téma života sv. Martina, která bude vyhodnocena právě zde, v areálu kolem kostela.

Ovšem i mimo Centra sv. Martina bude možné studenty potkat – v sobotu v místě konání 1. Svatomartinského gastrofestu, kde budou mít na starosti vstupní sekci, podobně jako již tradičně u všech vstupních bran do zámeckého parku v neděli.

Bude tedy hodně příležitostí posoudit odborné nadšení žáků a v případě zájmu se i více dozvědět o samotné Střední škole gastronomické, s.r.o., například o chystané novince v nabídce vzdělávání – maturitním oboru Palubní stevard, který bude škola otevírat od září 2016 a který je jedinečný v rámci celé republiky. Třeba i toto bude důvodem, proč se odevzdat do péče studentů soukromé školy a podpořit je tak v jejich snažení, kterým – doufejme – přispějí ke zdaru celé obrovské a prestižní akce, jakou Blanenské vítání svatého Martina bezesporu je. Jste zváni!

Martin Jaglář, zástupce ředitelky
SŠ gastronomická, s.r.o. Blansko