Sobotní dopoledne patřilo zabijačkovým hodům
22. února 2016, ostatní, přečteno: 2820×
Letos výjimečně na náměstí Republiky, nikoliv do zámeckého parku, museli dojít zájemci o zabijačkové pochutiny.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.
Akce se přesouvala na poslední chvíli kvůli deštivému počasí v předchozích dnech, které rozmáčelo trávník v zámeckém parku. „Nechtěli jsme, aby lidé chodili blátem, což při této návštěvnosti v parku hrozilo. A na měkkém podkladu nejde ani postavit stabilně pódium. Propadá se do promáčené země,“ vysvětlila Andrea Sokolová.
Stánky a pódium pro kulturní program zaplnily prostor náměstí Republiky už v šest hodin ráno. Na trojnožku zavěsit jako na správné zabijačce prase, uříznout a vystavit hlavu a bylo připraveno.
Firma MASPRO Hodonín rozbalila stánek s uzeninami a hned vedle se zabijačkovými specialitami. Pomalu postupující a nezkracující se fronta se utvořila hned od rána právě u tohoto stánku rozdávajícího vůně široko daleko.
Bílá a černá polévka, ovar, jitrnicový prejt a vařené maso šly doslova na dračku. O nabízené jídlo byl tak velký zájem, že kdo zaváhal, zjistil v poledne, že je již vyprodáno. Se zájemci o doplňkový sortiment neměli problém ani další prodejci. Dobře se prodávaly koláčky, sýry a v chladném počasí i horký punč.
„S prodejcem budeme jednat o dostatečném zabezpečení zboží příští rok. Zvážíme i doplnění o další firmu se stejným sortimentem. Zkrátilo by se i čekání ve frontách,“ řekla Andrea Sokolová.
Dnem návštěvníky provedla a děti zabavila moderátorka Nika Lárová. K dobrému jídlu hrála cimbálová muzika Veronica a písničky v hantecu zazpíval Honza Hlaváček.
Vrcholem programu bylo bourání pašíka. Za velkého zájmu přihlížejících se pustil řezník do práce a visící korpus rozebral na jednotlivé části a druhy masa. Kosti a hlava do polévky, sádlo na škvarky, bůček na uzení, krkovička na řízky apod.
Akce je nejen připomínkou tradičních zimních zabijaček, ale má také ukázat, především dětem, jak probíhá, co vše při ní vzniká a odkud se bere maso, které většinou uvidí jen v obchodě již připravené a zabalené v plastové krabičce.
red
Další články v kategorii „ostatní“
18. listopadu 2024
OBRAZEM: O víkendu Blansko vzpomínalo na události spojené se 17. listopadem, ožilo také cestovatelským festivalem
13. listopadu 2024
Profesionální hasiči jsou v Blansku už padesát let, výročí si připomněli slavnostním nástupem
8. listopadu 2024
Nemocnice Blansko pořádá preventivní akci Boj za zdravou prostatu
4. listopadu 2024
OBRAZEM: Dernisáž v galerii, Halloween disco a pochod podzimním lesem
1. listopadu 2024
Zubní pohotovost v listopadu
29. října 2024
OBRAZEM: Blansko nabídlo kulturní akce i sport
25. října 2024
Blanenští senioři navštívili partnerské město Komárno
23. října 2024
Blanenská charita nemocným pomáhá i v paliativní ambulanci
21. října 2024
OBRAZEM: Spisovatel Banga v knihovně, karneval na Těchově a sportovní utkání
20. října 2024
Archeologové našli v Kateřinské jeskyni ozdoby z ulity plže, staré až 12 tisíc let