Sobotní dopoledne patřilo zabijačkovým hodům
22. února 2016, ostatní, přečteno: 2753×
Letos výjimečně na náměstí Republiky, nikoliv do zámeckého parku, museli dojít zájemci o zabijačkové pochutiny.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.
Akce se přesouvala na poslední chvíli kvůli deštivému počasí v předchozích dnech, které rozmáčelo trávník v zámeckém parku. „Nechtěli jsme, aby lidé chodili blátem, což při této návštěvnosti v parku hrozilo. A na měkkém podkladu nejde ani postavit stabilně pódium. Propadá se do promáčené země,“ vysvětlila Andrea Sokolová.
Stánky a pódium pro kulturní program zaplnily prostor náměstí Republiky už v šest hodin ráno. Na trojnožku zavěsit jako na správné zabijačce prase, uříznout a vystavit hlavu a bylo připraveno.
Firma MASPRO Hodonín rozbalila stánek s uzeninami a hned vedle se zabijačkovými specialitami. Pomalu postupující a nezkracující se fronta se utvořila hned od rána právě u tohoto stánku rozdávajícího vůně široko daleko.
Bílá a černá polévka, ovar, jitrnicový prejt a vařené maso šly doslova na dračku. O nabízené jídlo byl tak velký zájem, že kdo zaváhal, zjistil v poledne, že je již vyprodáno. Se zájemci o doplňkový sortiment neměli problém ani další prodejci. Dobře se prodávaly koláčky, sýry a v chladném počasí i horký punč.
„S prodejcem budeme jednat o dostatečném zabezpečení zboží příští rok. Zvážíme i doplnění o další firmu se stejným sortimentem. Zkrátilo by se i čekání ve frontách,“ řekla Andrea Sokolová.
Dnem návštěvníky provedla a děti zabavila moderátorka Nika Lárová. K dobrému jídlu hrála cimbálová muzika Veronica a písničky v hantecu zazpíval Honza Hlaváček.
Vrcholem programu bylo bourání pašíka. Za velkého zájmu přihlížejících se pustil řezník do práce a visící korpus rozebral na jednotlivé části a druhy masa. Kosti a hlava do polévky, sádlo na škvarky, bůček na uzení, krkovička na řízky apod.
Akce je nejen připomínkou tradičních zimních zabijaček, ale má také ukázat, především dětem, jak probíhá, co vše při ní vzniká a odkud se bere maso, které většinou uvidí jen v obchodě již připravené a zabalené v plastové krabičce.
red
Další články v kategorii „ostatní“
7. července 2024
Žáci a učitelé ze ZŠ Erbenova vyjeli do Rakouska
5. července 2024
Zubní pohotovost v červenci
28. června 2024
Nezapomeňte na prevenci letních úrazů a dalších rizik
17. června 2024
Nafukovací hala bude na kurtech stát i v létě
10. června 2024
Evropské volby v Blansku vyhrálo ANO, před SPOLU a Stačilo!
5. června 2024
Startuje 10. ročník charitativního běhu You Dream We Run
4. června 2024
Iktové centrum Nemocnice Blansko získalo diamantové ocenění
2. června 2024
Studenti porazili konkurenci v ČR i týmy z celého světa. Poděkovali jim zástupci vedení města
30. května 2024
Zubní pohotovost v červnu
27. května 2024
V aquaparku finišují přípravy na novou sezónu