Svatomartinský punč podle Střední školy gastronomické
9. listopadu 2016, kultura, přečteno: 3093×
Název punč neznamená výraz pro konkrétní nápoj. Je to spíše označení pro široké spektrum míchaných drinků, které většinou ani nemusí mít mnoho společného. Známe punče nealkoholické i alkoholické, teplé i studené, jednoduché i vícesložkové a především připravené z velmi rozdílných surovin.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
Někdo tvrdí, že základem punče musí být silný destilát, jinde se dočteme, že každý punč obsahuje ovoce či ovocnou šťávu a pro mnoho lidí – a autor následujícího receptu se mezi ně řadí – nemůže být punčem něco, co ani nepotkalo víno.
Zajímá-li vás, jaký punč budou studenti naší soukromé školy letos při Vítání svatého Martina návštěvníkům Centra sv. Martina nabízet, přinášíme vám jeho složení a postup přípravy.
Jedná se o méně častou podobu punče bílého, protože k jeho receptuře nás inspirovala barva, která ke svatému Martinovi neodmyslitelně patří: Martin přece přijíždí na bílém koni a měl by přinášet i první sníh – proto také název MARTINŮV BÍLÝ KŮŇ. Při tvorbě receptury jsme vycházeli z původní indické podoby punče, neboť indické slovo „panča“ znamená v překladu pět. Tedy počet ingrediencí, ze kterých se správný punč v Indii, údajně pravlasti punče, připravoval (těmi ingrediencemi byly kromě koření a ovoce cukr, arak, čaj, víno a voda). My jsme si recepturu poevropštili, ale pět základních surovin zůstalo:
Ingredience (na 3 litry nápoje):
1,5 l kvalitního bílého vína, 1 l jablečného džusu, 0,2 l vermutu Cinzano bianco, 0,2 l bílého Key rumu, 0,1 l sirupu Monin z makadamského ořechu, směs koření (skořice, hřebíček, badyán, pomerančová kůra, příp. kardamom), cukr, citronová šťáva
Postup přípravy:
V hrnci rozvaříme víno se směsí koření a postupně za stálého míchání přidáváme další ingredience. Punč nesmí projít varem, měl by mít maximální teplotu kolem 80 stupňů. V závěru přidáme cukr a citronovou šťávu podle chuti.
Martin Jaglář
Střední škola gastronomická, s. r. o., Blansko
Další články v kategorii „kultura“
21. března 2025
Kino Blansko po nucené přestávce otevírá v sobotu 22. března. Láká na vylepšené ozvučení i další novinky
18. března 2025
Blansko přivítá jaro slavnostmi i putováním poslů s dekretem o povýšení
18. března 2025
Soukromá ZUŠ Blansko slaví 30 let od založení, zve na koncerty
16. března 2025
Březen v knihovně: Záložková soutěž, výprodej knih nebo knižní blešák
13. března 2025
Galerie města Blanska zahájí nové výstavy
9. března 2025
Jazz Gauč 2025 nabídne v klubu Suterén netradiční hudební zážitky
8. března 2025
Blansko je městem sportu, připomíná nová výstava v muzeu
4. března 2025
Výstava o historii sportu odstartuje seriál akcí k výročí povýšení Blanska na město
15. února 2025
Milníky v historii města Blanska, díl první
4. února 2025
Blanenský zámek rozezní Tóny barev, dřeva a hlíny