Značka podtrhuje naše spojení s regionem, kde žijeme, říká farmář Jan Sedlák
2. ledna 2021, cestovní ruch, přečteno: 1939×
„Na Moravě, v tak trochu tajemné krajině Moravského krasu, je malá rodinná farma, kde skvělý kozí sýr připravují s láskou a péčí. I vy po její návštěvě určitě zcela propadnete kouzlu kozích sýrů.“ Tyto dvě věty vítají návštěvníky webových stránek farmy Sedlákových ze Šošůvky, která se stala jedním z vůbec prvních držitelů značky Moravský kras regionální produkt, a které se věnuje další díl našeho seriálu.
Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.
„Značka Moravský kras regionální produkt podtrhuje naše spojení s regionem, kde žijeme a kde tyto výrobky vznikají. Je to identifikace s místem, kde žijeme a jsme na to hrdí. Měla by to být známka kvality, protože prostředí Moravského krasu je bezesporu jedním z nejméně zasažených emisemi i imisemi v rámci České republiky,“ říká Jan Sedlák.
Stádo na farmě Sedlákových čítá víc než dvě stovky koz. FOTO Marie Kalová
Novodobá historie Farmy dojných a kašmírských koz v Šošůvce se začala psát v roce 1990. Tehdy se manželé Eva a Jan Sedlákovi rozhodli, že budou pokračovat ve šlépějích svých předků, a začali se věnovat zděděnému hospodářství. Dnes chovají více než dvě stovky koz a obdělávají přes 42 hektarů pozemků.
„Z této plochy tvoří louky a pastviny zhruba polovinu. Na přiléhající pastviny vyháníme od jara do podzimu naše stádo. Na orné půdě pro kozy pěstujeme ječmen, oves, tritikale a vojtěškotrávu pro výrobu senáže. Krmná dávka se doplňuje vlastním senem a nákupem soji, lizu a krmné soli,“ upřesňuje farmář s tím, že práci na farmě se věnuje celá rodina.
Na farmě se vyrábějí různé druhy sýrů a dalších výrobků z kozích mléka. FOTO archiv rodiny Sedlákových
V sezoně, která je vymezena obdobím mezi Velikonocemi a Vánocemi, se na farmě pracuje doslova od nevidím do nevidím, a to včetně sobot a nedělí. Menší odpočinek přichází v prosinci a v lednu, kdy jsou kozy březí a nedojí. „Většinou se ale dělají práce, na které není během roku čas. V průběhu února se rodí kůzlata a kolem Velikonoc pak zase začíná mlékárenská výroba,“ upřesňuje zemědělec.
Na farmě Sedlákových se vyrábí široká škála produktů. Zákazníci si mohou pochutnat na kozích sýrech s několika příchutěmi, na kozí brynze, tvarohu, tvarohovém žervé nebo na sladkém tvarohovém krému Janínek ve čtyřech příchutích. V nabídce nechybí ani mléko, syrovátka a kefírové a jogurtové mléko.
„Vyhlášená řeznická firma pro nás z našeho kozího masa vyrábí uzeniny s určitým procentem "kozinky" – salám, klobásu, kozí bidlo pikantní a paštiku, nově i v konzervách kůzlečí ve vlastní šťávě, luncheonmeat i boloňskou směs. Pokud bych ale měl říct, na který výrobek jsme nejvíce pyšní, tak je to sladký krém Janínek. V takovém složení a kvalitě podobný produkt žádná jiná kozí farma nenabízí,“ podotýká Jan Sedlák.
Kromě značky Moravský kras regionální produkt získaly výrobky z rodinné farmy celou řadu dalších certifikátů. Již několikrát Sedlákovi převzali ocenění Regionální potravina, Zlatá chuť Jižní Moravy, Zlatý klas, který se předává na výstavě Země živitelka na Výstavišti v Českých Budějovicích, Zlaté plody Jižní Moravy, Ocenění spotřebitelů nebo titul Vítězný sýr Ovenálií. Výrobky si mohou zájemci koupit v prodejnách po celé republice nebo také přímo na farmě v Šošůvce.
„Nejpestřejší výběr je v našem prodejním koutku přímo na farmě, dále navážíme farmářské prodejny v Blansku a okolí, v Brně a také některé restaurace a hotely a maloobchodní prodejny Jednoty Boskovice. Na farmu zajíždí také distributoři zdravé výživy, kteří naše výrobky zaváží do prodejen v části Moravy i Čech. Výrobky ale distribuujeme i sami,“ dodává Jan Sedlák.
vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení
Další články v kategorii „cestovní ruch“
3. června 2024
Krasobus už spojuje Blansko a Moravský kras. Přiváží opět slevy a výhody
31. března 2024
Turisté zahájí sezónu pokusem o rekord
29. února 2024
Punkevní jeskyně zvou v sobotu 2. března na kostýmové prohlídky
1. června 2023
Do Moravského krasu opět jezdí Krasobus. Nabízí slevy na vstupné i na nákup zboží
8. dubna 2023
Salmové zvou k návštěvě Blanska i jeho okolí
3. dubna 2023
Sezonu v Moravském krasu zahájili rekordem: 465 korunovaných turistů a patnáct psů
26. března 2023
Setkání v pivovaru zahájí novou sezonu, na nádvoří se sejdou korunovaní turisté
6. března 2023
Sezonu tentokrát zahájí pokus o rekord v počtu korunovaných turistů
10. ledna 2023
Skončená sezóna jeskyní byla lepší než dvě covidové. Krasové podzemí zve turisty i v zimě
15. listopadu 2022
Blansko ožije tradičním festivalem Rajbas