Dotazník poslouží jako podklad při zpracování nového Komunitního plánu sociálních služeb

31. května 2023, zprávy z MěÚ, přečteno: 809×

Odbor sociálních věcí Městského úřadu Blansko spustil dotazníkové šetření, které si klade za cíl zjistit potřeby obyvatel regionu v oblasti sociálních služeb. Dotazníky mohou lidé vyplnit on-line i v tištěné podobě. Výsledky šetření pak poslouží při zpracování nového Komunitního plánu sociálních služeb (KPSS) pro celé Blanensko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Strategický dokument pro oblast sociálních služeb se zpracovává jednou za tři roky. Cílem je vytvoření systému kvalitních a dostupných sociálních služeb pro obyvatele regionu. Jedním z podkladů Komunitního plánu sociálních služeb je vždy zjišťování konkrétních potřeb lidí.

„Cílem je zjistit, v jakých oblastech potřebují lidé podporu, jaké sociální problémy je tíží a zároveň i to, jaké zdroje pomoci nyní využívají, nebo jaký typ pomoci jim chybí. U mnoha lidí potíže souvisejí s neuspokojivou bytovou otázkou, proto se ptáme také na obtíže spojené s bydlením i na názor týkající se směřování sociální bytové politiky,“ upřesnila Ivana Kouřilová, koordinátorka KPSS z odboru sociálních věcí.

Výsledky dotazníkového šetření zpracovatelé dokumentu využijí jako podklad pro stanovení priorit v oblasti sociálních služeb. Podle zjištěných potřeb se nastavují například kapacity i druhy nabízenách služeb, případně se některé druhy mění nebo se zřizují nové služby.

„Nabídka sociálních služeb je na Blanensku pestrá a obecně pokrývá široké spektrum cílových skupin. Podpora je zaměřená jak na pomoc seniorům, tak na podporu rodin s dětmi ale i jednotlivců, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci. Potíže nevnímáme v nedostatečné nabídce druhů služeb, někdy je problém spíše s jejich kapacitou.  A ne vždy je o nabídce služeb mezi širokou veřejností dobré povědomí. Dokud se někdo neocitne v problémech, o problematiku se nezajímá a následně tápe,“ zhodnotila Kouřilová.

Dotazník je určen respondenty z Blanenska starší patnácti let. Svůj názor na sociální služby může vyjádřit kdokoliv, bez ohledu na to, zda sociální služby potřebuje nebo využívá. Závěry poslouží při zpracování KPSS na roky 2024-2026.

„Rádi bychom se zaměřili na zvýšení informovanosti a povědomí o možnostech podpory. V rámci sítě služeb je pro nás stěžejní myšlenka podpory péče v domácím prostředí. Týká se to nejen seniorů, ke kterým dochází pečovatelská služba, plánujeme ale také podporu pečujících osob. Například od příštího roku bude v Blansku zřízena pobytová odlehčovací služba,“ uvedla místostarostka Lenka Dražilová.

„Tématem je také péče o lidi s těžším kombinovaným postižením, pro které nejsou dostatečné kapacity ve stacionářích nebo podpora lidem s duševním onemocněním, jejichž počet v posledních letech výrazně vzrostl a to i mezi dětmi a mládeží. Vzhledem ke všem krizím, které naše občany v posledních letech potkaly, bude nadále podporováno poradenství a terénní formy preventivních služeb, které pomáhají lidem jejich situaci řešit a udržet si například bydlení,“ nastínila místostarostka.

Dotazník je možné vyplnit on-line nebo v tištěné podobě. Dotazníky je možné do 15. června 2023 odevzdat na Podatelně Městského úřadu Blansko, nám. Republiky 1 nebo přímo na odboru sociálních věcí  (Mgr. Kouřilová). Na obou místech jsou i k vyzvednutí.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení