Manželská poradna pomáhá párům, jednotlivcům i dětem

28. května 2024, kultura, přečteno: 487×

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Blansku uspořádala Den otevřených dveří. Na adrese Údolní 8 pracovníci poradny vítali ve čtvrtek 16. května příchozí, kteří měli možnost se podívat do prostor, kde poradna sídlí, seznámit se s terapeutickými nástroji a získat odpovědi na dotazy, v čem jim může poradna pomoci.

„Na nedostatek práce si nemůžeme stěžovat. Pomoc psychologů vyhledává stále více klientů. Poradna v současné době eviduje od počátku roku přes 400 kontaktů. Zde je zahrnuto i jednorázové telefonické poradenství, ale většina klientů zůstává na delší terapeutické pomoci. Snažíme se vyjít vstříc všem klientů, kteří se nám ozvou. Přijímáme i děti, kterým se věnuje naše psycholožka Magdaléna Ševčíková. I těch k nám chodí poměrně hodně,“ uvedla sociální pracovnice Lenka Fleková.

poradna-77133-8512_800.jpg

Posláním poradny je poskytovat bezplatnou odbornou pomoc lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, ať už osobní, vztahové nebo rodinné, kterou nedokáží sami zvládnout. Den otevřených dveří kromě veřejnosti využili k návštěvě také pracovníci pedagogicko – psychologické poradny nebo psychologové ze základních škol z celého okresu.

Zhruba pětinu klientů tvoří rodiče a děti, kteří dostanou doporučení od zaměstnanců oddělení sociálně právní ochrany dětí městského úřadu. Zbytek jsou lidé, kteří se sami rozhodnou svou situaci řešit s odborníky, doporučení není třeba. Na poradnu se zájemci většinou obracejí telefonicky, pracovníci poradny při prvním kontaktu zhodnotí, zda je případ v jejich kompetenci či nikoliv a případně poskytnou kontakt na jiné specializované pracoviště.

„Nejčastějšími důvody návštěv párů jsou problémy v komunikaci, u rodin řešíme rozchodové nebo porozvodové uspořádání života a vliv rozchodu na děti. U dětí je to právě smíření s rozvodem rodičů, výchovné nebo školní problémy. Děti se často špatně sžívají s novým partnerem rodiče nebo těžko snáší porozvodové problémy a hádky rodičů a napětí v rodině,“ popisuje Lenka Fleková.

Častým důvodem je i ekonomika rodiny či jednotlivce. „Neřešíme dluhy nebo exekuce, ale spíš dopady na psychiku. Lidé mají strach z budoucnosti, ztráty zaměstnání a podobně,“ upřesňuje sociální pracovnice.

Stopy na psychice mnoha dětí zanechala také například distanční výuka během COVIDU. „Děti jsou mnohdy úzkostné, ztratily jistotu kontaktu a denní režim, nezvládají se začlenit zpět do běžného sociálního prostředí,“ doplnila psycholožka Magdaléna Ševčíková.

FOTOGALERIE
Manželská poradna otevřela své brány

Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy měla Den otevřených dveří. FOTO: Renata Spotzová

Celkem fotografií:  6

V poradně, která funguje od listopadu 1998, pracují v současné době tři psycholožky a jedna sociální pracovnice. Klienti mají vždy svého psychologa, který s nimi pracuje po celou dobu.  „Volající klienti mají někdy pocit, že jejich osobní problémy do poradny nepatří, ale opak je pravdou. Nebojte se ozvat a požádat o pomoc,“ vzkazuje všem sociální pracovnice Lenka Fleková.

Poradna je otevřena každý všední den, v pondělí a ve středu od 8:00 do 14:00 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8:00 do 17:00 hodin a v pátek od 8:00 do 13:00 hodin. Zájemce se mohou objednat telefonicky na tel.: 516 413 524 nebo 775 870 667. 

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení