Nádvoří zámku se promění v přehlídkové molo

7. června 2024, kultura, přečteno: 379×

V Muzeu Blanenska zakončíme výstavu s názvem Apolenka z modrotisku stylově. V neděli 9. června na nádvoří blanenského zámku proběhne společenský Modrotiskový podvečer.

Když se řekne modrotisk, tak si řada lidí představí folklor a kroje. V programu se proto představí soudobá módní tvorba, která modrotisk ukáže tak, že by se mohl stát součástí šatníku současné moderní ženy. Setkání zahájí v 17:00 hodin přehlídka modelů Miroslavy Psotkové, která k tvorbě svých šatů využívá modrotisk z olešnické dílny, ze Strážnice i ze Slovenska.

Že je modrotisk také designovou komoditou, dokážou studentky Střední školy Strážnice, které předvedou svoje modrotiskové modely, oceněné Cenou za studentský design v roce 2023. Program na nádvoří zakončí Moravské dvojzpěvy od Antonína Dvořáka v podání tradičního blanenského pěveckého sboru Rastislav pod vedením Ondřeje Tajovského.

Od dubna jsme zahájili sezonu a těšíme se v muzeu na viděnou každý den kromě pondělí od 10:00 do 17:00 hodin. Komentované prohlídky probíhají zpravidla čtyřikrát až pětkrát za den a expozice v přízemí zámku i výstavu si můžete prohlížet dle libosti sami. Pro nejmenší děti máme stále k dispozici hernu s archeologickým pískovištěm a pro skupiny nabízíme prohlídky na míru přizpůsobené časem i obsahem.

Pavlína Komínková, ředitelka Muzea Blanenska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení