Nezapomeňte na prevenci letních úrazů a dalších rizik

28. června 2024, ostatní, přečteno: 137×

U vody, na horách, doma, na chalupě, s rodinou, přáteli… Letní prázdniny se dají trávit různě. Jak je prožít ve zdraví a bez nutnosti vyhledat lékařskou pomoc? Opatrnosti není nikdy nazbyt, proto si pojďme připomenout prevenci úrazů a dalších letních potíží.

Podle primáře oddělení jednodenní péče Nemocnice Blansko Stanislava Krejsty s příchodem letního období každoročně výrazně narůstá množství úrazů spojených s volnočasovými a sportovními aktivitami. „V létě přibývá zejména sportovních úrazů u příležitostných sportovců v rámci dovolených a úrazů u dovolenkářů v rámci jejich práce při pobytu na chatách a chalupách. Jedná se zejména o úrazy horních a dolních končetin,“ zmiňuje Stanislav Krejsta.

Časté jsou úrazy u vody, na kolečkových bruslích, kolech a koloběžkách. „Lidé mnohdy zapomínají na používání ochranných doplňků. Na kolech jsou na helmy zvyklí, ale na koloběžkách ne. Přitom přivodit si na nich úraz je stejně jednoduché jako na kolech,“ upozorňuje chirurg.

Než usedneme na kolo nebo obujeme kolečkové brusle, měli bychom se také ujistit, že jsou po technické stránce v pořádku. Mezi obecná doporučení, která mohou předejít úrazům, patří: nepřeceňovat svoje síly a schopnosti, neskákat do studené vody rozehřátí, nevrhat se do neznámé vody, nesnažit se podávat sportovní výkony v parných dnech kolem poledních hodin.

Při úrazech může sehrát svou roli i alkohol. Pokud je člověk pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek, ztrácí zábrany a má větší odvahu pustit se do nebezpečnějších aktivit, na které už ovšem nemá dostatečnou koordinační schopnost a může se tak zcela zbytečně dostat do život ohrožujících situací. Při velmi teplém počasí na nás navíc může alkohol působit silněji než jindy. Sklenka piva nebo vína, kterou za běžných okolností téměř nepocítíme, může ve vedrech vyvolat i opilost, proto ji raději vynechejme nebo nechme na večer.  

Kromě opatrnosti při letních sportech je také důležité dbát na zásady bezpečného pobytu na slunci, protože nadměrné slunění pokožce rozhodně nesvědčí. Při pobytu venku tedy vyhledávejte stín a nenechte se spálit. „Kryjte se oděvem a používejte širokospektré fotoprotektivní prostředky, které chrání před UVA i UVB spektrem. Noste sluneční brýle a pokrývku hlavy. Vyvarujte se pobytu na slunci mezi 11. a 15. hodinou,“ doporučuje vedoucí lékařka kožní ambulance Petra Vidourková s tím, že malé děti by se slunci neměly vystavovat vůbec.

Prostředkem na opalování bychom se měli namazat půl hodiny před pobytem na sluníčku. A opakovat pak každé dvě až tři hodiny, dále například po koupání. Pokud musíte být venku za plného slunečního záření a není k dispozici stín, není nic jednoduššího, než použít deštník jako slunečník.

A jak ošetřit kůži, když už se ji podaří spálit? „Rychlou úlevu přináší Panthenol spray. Na podzim je pak vhodné myslet i na preventivní kontrolu znamének,“ radí Petra Vidourková.

Dále pozor na kombinaci slunce a některých léků. Pokud v příbalovém letáku najdete informaci, že při jejich užívání nesmíte na slunce, je potřeba toto doporučení důsledně dodržovat, jelikož hrozí výskyt alergií či dalších nežádoucích účinků. Do cestovní lékárničky nezapomeňte uložit zejména léky proti horečce a bolesti, obvaz a dezinfekci.

Letní nástrahy číhají například i na diabetiky. Jelikož je jich v populaci deset procent, jistě stojí za zmínku upozornění speciálně pro ně. Zejména při cestování by měli dbát na určité zásady.

„Moje doporučení pro letní období pro diabetiky se řídí heslem „štěstí přeje připraveným“. Takže je vhodné se na cesty vybavit dostatečným množství léků, inzulinů, nezapomenout na glukometr i s náhradními bateriemi,  dostatek měřících proužků a jehliček do inzulinových per. Pacienti s glukózovými senzory by vždy měli mít sebou pár náhradních,“ zdůrazňuje diabetoložka blanenské nemocnice Alice Dundrová.

Vzhledem k vyššímu riziku hypoglykémií při nárazově vyšší fyzické aktivitě na dovolené je podle ní dobré mít vždy po ruce hroznový cukr či cukr tekutý, u pacientů na intenzifikovaném inzulinovém režimu i injekce Glucagenu. 

Léky, resp. inzuliny je důležité uchovávat v chladících pouzdrech, při letech letadlem si vždy brát s sebou na palubu inzulin (v zavazadlovém prostoru by nízké teploty mohly inzulin znehodnotit), glukometr s proužky a hroznový cukr.

„Diabetici by vždy měli počítat s tím, že vybočením z jejich běžného režimu hrozí na dovolené rozkolísání glykémií, ať už ve smyslu hypoglykémií při nárazově zvýšené fyzické aktivitě, tak i hyperglykémie při konzumaci většího množství jídla, případně exotických pokrmů obzvláště při all-inclusive stravování. Apeluji také na dodržování pitného režimu z důvodu rizika dehydratace především u starších pacientů, optimálně pít vodu a vyvarovat  se popíjení různých džusů, koktejlů či alkoholu,“ dodává lékařka.

Diabetici s polyneuropatií dolních končetin by neměli chodit bosí (hrozí reálné riziko popálení nohou při procházce v horkém písku), měli by si pravidelně kontrolovat nohy a případné oděrky ihned ošetřit. Není také vhodné odjíždět na dovolenou v nových, nerozchozených botách, které mohou tlačit a způsobit nepříjemné puchýře.  

Přejeme všem příjemné prožití dovolených a ať už je budete trávit jakkoli, buďte na sebe a své blízké opatrní!

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení