OBRAZEM: Víkend vyplnily oslavy Dne dětí i premiérového promítání letního kina

3. června 2024, kultura, přečteno: 494×

První červnový víkend byl v Blansku ve znamení oslav Mezinárodního dne dětí. Akce pro nejmenší a nejen pro ně k této příležitosti přichystalo již v pátek Středisko volného času Blansko, v sobotu pro ně připravilo celodenní akci Kulturní středisko města Blanska a svůj Dětský den měli také v Dolní Lhotě. Svoji premiéru mělo také letní kino na baseballovém hřišti blanenského klubu Olympia Blansko spolu s novým velkým plátnem.

Oslavu odstartovalo Středisko volného času Blansko (SVČ) se svým Festivalem Sen. Zahrady SVČ i Základní školy speciální Blansko patřily bohatému programu. Během dopoledních hodin se na zahradě ZŠ speciální Blansko na ulici Žižkova odehrálo představení Komediantů na káře, divadelní pohádka či žonglérská show. V odpoledních hodinách patřil program Festivalu Sen návštěvníkům zahrady SVČ. Nechybělo taneční vystoupení žáků SVČ, interaktivní vystoupení plné experimentů Úžasné divadlo fyziky, show biketrialisty Vaška Koláře, kouzelníka Magic-R a také večerní letní kino s filmem Domácí příšerky.

Divadelní shakespearovská klasika v pátek večer obsadila nádvoří blanenského zámku v podání pražského Spolku Kašpar.

V sobotu se uskutečnil Dětský den v zámeckém parku pořádaný KSMB. Po obědě byly k dispozici obří nafukovací atrakce, vyzkoušet svůj um mohly děti v různých disciplínách na stezce kolem rybníčku a v areálu zámeckého parku na ně čekalo divadelní představení divadla Kolárka a Dip. Celým programem provázel animační program Niki a prasátka Cecila a balónkového klauna.

den-deti-71684-6894_800.jpg

Součástí programu Dětského dne letos bylo také setkání běžců v Blansku. Na akci nazvané Mírový běh se zájemci připojili do mírové štafety a nesli pochodeň, s níž postupně tisíce lidí běží Evropou.

Společnou nadílku si pro děti na sobotu 1. června připravilo také Muzeum Blanenska spolu s Městskou knihovnou Blansko. Den na zámku s Apolenkou z modrotisku nabídlo divadelní představení Malého knižního divadélka. Děti si v několika časech mohly poslechnout vyprávění o Apolence a také se realizovat při výtvarné dílně.

V neděli se na oslavu Mezinárodního dne dětí konala akce i v Horní Lhotě. Hornolhotské maminky si pro děti přichystaly úkoly s tématem „Cesta k bohatství, aneb co nás v životě obohacuje“. Děti si na deseti stanovištích připomněly, co všechno je v životě obohacuje – hudba, knihy, sport, zvířecí kamarádi, zdravé tělo, pohyb, pomoc ostatním apod. Společně si také vytvořily papírový řetěz a na závěr ho spojily v jeden velký kruh jako symbol přátelství. Po projití cesty za „bohatstvím“ dostaly jako dárek barevnou pokladničku se zámkem, do které si mohou ukládat své bohatství. Na akci nechyběl ani nafukovací hrad.

Blanenské letní kino se letos přesunulo na baseballové hřiště klubu Olympia Blansko. První promítání připadlo na Mezinárodní den dětí, tedy v sobotu. Český film Gump: Jsme dvojka mohli vidět diváci na novém velkém plátně.

To ale není vše, co se v Blansku událo! Na náměstí Republiky se v sobotu 1. června odpoledne uskutečnil také již 16. ročník setkání a výstavy vozidel Trabant. Příznivci veteránů se na náměstí sjížděli z celé republiky již v dopoledních hodinách. V 15:30 hodin se uskutečnila spanilá jízda městem.

FOTOGALERIE
OBRAZEM: Víkend vyplnily oslavy Dne dětí i premiérového promítání letního kina

Stezka plná úkolů, Niki a prasátko Cecil, dětské představení divadla DIP, balónkový klaun, dětské atrakce, malování na obličej a spoustu další zábavy čekalo na účastníky Dětského dnu v sobotu. FOTO: KSMB

Celkem fotografií:  66

Fotbalisté FK Blansko v pátek sehráli domácí utkání 30. kola MSFL. Utkání na stadionu v Údolní s týmem FK Frýdek-Místek dopadlo remízou 2:2.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení