Nemocnice Blansko nabízí novinku v léčbě zlomenin, umožňuje i koupání

19. července 2024, ostatní, přečteno: 855×

Jít do vody se sádrou na ruce nebo na noze? Dříve nemyslitelné. Pokud si člověk zlomil končetinu těsně před dovolenou u moře, měl smůlu a na koupání mohl zapomenout. To se ovšem nyní změnilo. Lidé mohou k léčbě zlomenin využít speciální fixaci OpenCast, která zcela nahradí klasickou sádru a pacienta prakticky neomezí v jeho běžném životě. Nově ji nabízí i Nemocnice Blansko.

„Fixace OpenCast je lehká, může se namáčet, pacienta netlačí a kůže pod ní nesvědí jako pod klasickou sádrou,“ vyjmenovává její přednosti primář oddělení jednodenní péče MUDr. Stanislav Krejsta.  

Novinka, která je k dostání i v Nemocnici Blansko, umožňuje koupání i se zlomeninou. FOTO: Vilém Bouda

Novou metodu fixace je možné využít pro zlomeniny horních a dolních končetin, a to zejména prstů, zápěstí a kotníků. O tom, zda je vhodné tuto fixaci aplikovat, ovšem vždy rozhoduje lékař.

„Tuto fixaci si pacient sice musí zaplatit, následně ale zůstává jeho majetkem a je znovu použitelná, a to až pětkrát,“ vysvětluje Stanislav Krejsta.

Klasickou sádru může nahradit fixace OpenCast i v průběhu léčby. FOTO: archiv Nemocnice Blansko

Fixaci je podle blanenského primáře možné opakovaně využít třeba i v rámci rodiny. Dětem do 18 let na ni přispívá pojišťovna.

Marie Kalová, mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení