Na nový bazén získá město dotaci přes 92 milionů korun

29. srpna 2024, tiskové zprávy, přečteno: 484×

Město Blansko uspělo s žádostí o dotaci na projekt výstavby nového krytého bazénu na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Národní sportovní agentura jej podpoří částkou přes 92 milionů korun. Nový bazén vyroste na místě původních městských lázní, jejichž demolice začne v září. Vybudování nových lázní je největší investicí, jakou město Blansko realizuje. Celkové náklady by měly dosáhnout 321 milionů korun bez DPH.

„Udělali jsme maximum pro to, abychom uspěli, a jsem rád, že se to v konkurenci několika desítek projektů podařilo. Podle mých informací je Blansko jedním ze šesti projektů, které od Národní sportovní agentury (NSA) získaly podporu. Navíc jde o dotaci ve výši přes 92 milionů korun, což je více, než bylo maximum přidělované v předchozí výzvě,“ uvedl starosta Jiří Crha.

V objektu bývalých lázní pokračují přípravné práce na demolici. Ta by měla začít v září, jakmile bude ukončen provoz sousedního aquaparku. „Snažíme se vyjít vstříc veřejnosti a zachovat provoz aquaparku co nejdéle, současně ale nemůžeme demoliční práce blokovat příliš dlouho. Domluvili jsme se proto, že do neděle 1. září bude aquapark fungovat bez omezení, v pondělí si pak zhotovitel převezme další část staveniště a oplotí také prostranství mezi bazénem aquaparku a lázněmi,“ vysvětlil starosta.

Aquapark by měl letos fungovat i po zvětšení zázemí staveniště až do druhého zářijového víkendu. „Záležet bude samozřejmě na počasí, pokud bude hezky, chceme udržet provoz do neděle 8. září s tím, že návštěvníci budou mít k dispozici zatravněnou plochu mezi bazénem a dětským a beachvolejbalovým hřištěm. Ve všední dny bude v září otevřeno od 12:00 do 20:00 hodin, V sobotu 7. a v neděli 8. září pak už od 9:00 hodin ráno,“ popsal jednatel společnosti Služby Blansko, která aquapark provozuje, Zdeněk Grünwald.

Vyklizenou budovu bývalých lázní si na začátku července převzal zhotovitel, staveniště oplotil a objekt zajistil proti neoprávněnému vniknutí. „Proběhla už demontáž a také předání technologických zařízení, které chtělo město zachovat. Aktuálně pokračuje odstraňování výplní dveří a zbývajících technologií ze zázemí bazénu. Dělníci rozebírají podhledy, příčky a obložení stěn v jednotlivých podlažích, zahájena už byla také demontáž podhledu v bazénové hale,“ popsala projektová  manažerka Zoja Štastná.

Průběžně se demontuje také vnější obložení budovy. Zhotovitel má s dotčenými správci také dohodnuté termíny k provedení nezbytných přeložek inženýrských sítí, bez kterých nelze zahájit demolici objektu. Hotové už jsou také výkopové práce týkající se zaslepení přípojky plynu.

FOTOGALERIE
Na nový bazén získá město dotaci přes 92 milionů korun

Demolice podhledů, jejich sběr probíhá v bazénové vaně. FOTO: Pavla Komárková


                                Whirlpool i infrasauna v rehabilitační části už jsou minulostí. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Dělníci odstranili podhledy, sbírají je v bazénové vaně. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Starostu Jiřího Crhu (vpravo) seznámil s přípravami na demolici lázní hlavní stavbyvedoucí Martin Mlčoch. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Odpočinkové místo v první patře je kompletně vyklizeno. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Starostu Jiřího Crhu (vpravo) seznámil s přípravami na demolici lázní hlavní stavbyvedoucí Martin Mlčoch. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Vyklízecí práce pokračují i v prostoru bazénové vany. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Přípravy na demolici pokračují i v okolí budovy. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Vyklízecí práce pokračují i v prostoru bazénové vany. FOTO: Pavla Komárková
                                    . . . a další . . . 
                                Whirlpool i infrasauna v rehabilitační části už jsou minulostí. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Budovu lázní obepnulo oplocení. FOTO: Pavla Komárková
                                    
                                Vyklízecí práce pokračují i v prostoru bazénové vany. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  12

Demolici i stavbu nového bazénu zajišťuje sdružení společností „IMOS + STAEG – Výstavba bazénu Blansko“. To nový krytý bazén, jehož provoz by se měl spustit v srpnu 2026, buduje v režimu Design and Build.

Město za výstavbu vlastního objektu krytého bazénu zaplatí 264 milionů korun, celková částka za zakázku je 321 milionů korun bez DPH. V ní jsou započítány také náklady na dokončení projektové přípravy, demolici původního objektu, likvidaci vytěžených materiálů, úpravy exteriérů nebo přeložky inženýrských sítí.

Dotace z Národní sportovní agentury výrazně usnadní financování výstvaby nového bazénu. Současně by se město mělo pustit do další významné akce, budování rotační jednotky v Nemocnici Blansko. Prostor chce vedení Blanska mít ale také na další projekty.

„Nechceme rozhazovat, budeme se chovat hospodárně, současně ale nechceme, aby výstavba bazénu a vybudování rotační jednotky Nemocnice Blansko, na kterou se nyní soutěží zhotovitel, ochromily investice ve městě. Peníze na výstavbu lázní máme zajištěné, nevylučuji ale, že si vezmeme nějaký menší úvěr, abychom měli dostatek na financování dalších invetsičnách akcí. Každopádně díky dotaci z NSA by to byla jen nějaká menší částka,“ doplnil starosta Jiří Crha.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení