Plavci z polské Legnice přijeli trénovat do Blanska

8. srpna 2024, sport, přečteno: 680×

Rušno je tento týden každý den dopoledne v plavecké části blanenského aquaparku. Tréninky tam totiž má skupina malých plavců z partnerského města Blanska, z polské Legnice. Na soustředění do Blanska vyrazili členové školního sportovního klubu UKS Delfínek už podesáté. Na programu mají také cyklovyjížďky po okolí, silové tréninky nebo prohlídku Punkevních jeskyní.

„Soustředění v Blansku je pro nás vždycky příjemným zpestřením léta, zahájením tréninků i milou tradicí. Vybíráme do Blanska vždy ty členy oddílu, kteří mají sportovní registraci a pravidelně se účastní závodů a současně kromě plavání zvládají také cyklistiku, protože součástí soustředění jsou plavecké i cyklistické tréninky a výlety na kolech,” vysvětluje trenérka polských plavců Walentyna Pirecka, která v průběhu soustředění v Blansku spolupracuje také se zástupci plaveckého oddílu ASK.

Letos dva trenéři doprovázejí skupinku dvanácti dětí ve věku od osmi do 12 let. Další čtyři plavci, kteří měli do Blanska dorazit, museli účast kvůli nemoci zrušit. „Část dětí už v Blansku byla, většina je zde ale poprvé. Těšili se ti, co jedou opakovaně, hlavně na skákání z můstku na vašem aquaparku a také na tréninky s blanenskou trenérkou Dagmar Kuncovou,” doplňuje Walentyna Pirecka.

Mladí plavci se v Blansku podívali po centru města, vyrážejí ale také na kolech na silové tréninky do rekreační oblasti Palava na zdejší workout, využívají ale i zázemí Sportovního ostrova Ludvíka Daňka.

„Máme všestrannou přípravu, trénujeme například na běžeckém oválu, využíváme ale také workoutové hřiště u baseballového stadionu nebo slackline," doplňuje Robert Pirecki. V plánu je také návštěva Punkevních jeskyní nebo prohlídka zámku v Rájci-Jestřebí.

Členové plaveckého klubu Delfínek už se podívali i na radnici, v historické budově na náměstí Svobody je přijal starosta Blanska Jiří Crha spolu s místostarostou Ivo Stejskalem. „Přeji vám, ať se vám v Blansku líbí a ať se vám tu i dobře sportuje. A ať tréninky a všechny výlety zvládnete ve zdraví,“ přivítal členy sportovního klubu UKS Delfínek starosta Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Plavci polské Legnice přijeli trénovat do Blanska

Společná fotografie před blanenskou radnicí. FOTO: Pavla Komárková

Celkem fotografií:  27

„Letos je to už deset let, co k nám jezdíte na soustředění, jako dárek jsme pro vás proto připravili speciální trička se znakem Blanska i Legnice a logem vašeho klubu, které vám budou Blansko připomínat. Doufám, že vzájemná spolupráce bude dál pokračovat," doplnil místostarosta Ivo Stejskal, který má zahraniční vztahy ve své gesci.

Zástupci vedení Blanska zmínili také, že napřesrok v srpnu už by měl být veřejnosti i legnickým plavcům k dispozici také nový krytý bazén. Řeč přišla také na olympiádu, kde měla svou zástupkyni i přímo Legnice. Právě z ní pochází Kornelia Fiedkiewicz, která Polsko reprezentovala v plavání na 50 a 100 metrů. „Její tatínek Andrzej byl i v Blansku, účastnil se našich setkání se zástupci spolku NASA, se kterým už řadu let podnikáme společné cyklistické akce," doplnil Robert Pirecki.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení