Úpravy zvýšily kybernetickou bezpečnost městského úřadu

12. srpna 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 332×

Počítačové a informační systémy města jsou teď lépe chráněné, bezpečnější a modernější. Napomohl tomu projekt Kybernetická bezpečnost Blansko, který město za podpory fondů Evropské unie realizovalo v loňském a v letošním roce.

Projekt zahrnoval celou řadu technických bezpečnostních opatření, která stanoví zákon o kybernetické bezpečnosti. Rekonstrukce se dočkaly serverovny v budovách městského úřadu na náměstí Republiky i na náměstí Svobody.

Dokončena je kompletní obměna serveroven i jejich technické zabezpečení. FOTO: Pavla Komárková

„Nové jsou síťové prvky, kabeláž i samotné servery a disková pole, která jsou nyní výkonnější a bezpečnější. Pořídil se také nový software, který hlídá anomálie a upozorňuje na bezpečnostní rizika, která by mohla nastat, nové jsou i operační systémy nebo antivirové programy. Součástí projektu ale bylo třeba také řešení vzdáleného přístupu do sítě, autentizace uživatelů a další,“ přiblížil vedoucí oddělení informatiky Radim Bláha.

Obě serverovny mají za sebou také úpravy, který zvýšily jejich technické zabezpečení. Dostaly například nový automatický hasící systém, který detekuje požár a díky speciální hasební metodě minimalizuje poškození serverovny následky hašení, nově osazeny jsou bezpečnostní protipožární dveře nebo kamerový systém.

„Realizace projektu byla docela náročná. Vše se dělalo za provozu a během zavádění nových opatření bylo nutné zajistit chod původních systémů, občas jsme se nevyhnuli krátkodobým výpadkům. Řada věcí se ale dělala v noci nebo o víkendech, aby omezení byla minimální. Na novou infrastrukturu pak bylo nutné převést všechny stávající systémy,“ popsal Bláha.

FOTOGALERIE
Úpravy zvýšily kybernetickou bezpečnost městského úřadu

Nový automatický hasící systém v serverovně. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  7

Realizace projektu Kybernetická bezpečnost Blansko (registrační číslo: CZ.06.01.01/00/22_004/0000087) vyšla na asi 21,3 milionů korun s DPH. Dotace z Evropské unie ve výši zhruba 15 milionů korun činila přes 70 procent nákladů.

„Jednotlivá opatření vycházela z auditu analýzy kybernetické bezpečnosti. Z ní vyplynuly některé nedostatky či příležitosti, které jsme neměly vyřešené a na které by bylo vhodné se zaměřit. Součástí byly i penetrační testy. Z pohledu nastavení systému jsme prošli. Jako největší potíž se ale ukázal lidský faktor. Připravujeme proto ještě další školení kybernetické bezpečnosti pro zaměstnance,“ dodal vedoucí oddělení informatiky Radim Bláha.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení