Volejbalistky ASK se chystají na zahájení mistrovských utkání

25. srpna 2024, sport, přečteno: 397×

V létě mladší hráčky absolvovaly úspěšné venkovní soustředění v Rudici a dorostenecká část oddílu pravidelné vodácké dobrodružství na Vltavě. Do nové sezony 2024/2025 vstoupí hráčky oddílu přípravnými turnaji. Nejprve ve Vyškově a v neděli 8. září na domácí palubovce ve sportovní hale Údolní v Blansku. Pak již budou zahájeny mistrovské soutěže.

V této sezoně budou barvy ASK Blansko hájit v oblastním přeboru 2 družstva – starší žákyně a kadetky. První kolo soutěže je na programu 15. září. Vedení klubu věří, že hráčky naváží na minulou vydařenou sezonu a bude se jim dařit se svými soupeřkami, mnohdy staršími a zkušenějšími, držet krok a vítězit.

Volejbalový oddíl začal psát svoji novodobou historii v roce 2013, kdy přechází do organizační struktury TJ ASK Blansko. Členové oddílu byli pouze mládežníci ve věku do 15 roků. Družstvo starších žákyň se účastnilo v premiérové sezoně 2013/2014 do KP Jihomoravského kraje. V dalších letech se KP účastnil kromě družstva žákyň také tým kadetek.

FOTOGALERIE
Volejbalistky ASK se chystají na zahájení mistrovských utkání

Volejbalistky ASK se připravují na zahájení mistrovských utkání. FOTO: archiv klubu

Celkem fotografií:  7

V soutěžních sezonách 2013 až 2018 se kromě pravidelného tréninkového procesu zapojilo mladší žactvo také do tzv. Barevné minivolejbalové soutěže v rámci Jihomoravského kraje. Jedná se o volejbal na menším hřišti, určený dle věku pro dvojice nebo trojice hráčů. Zúčastňovali jsme se turnajů především v městské sportovní hale na Vodové v Brně, kam se vždy sjíždělo množství týmů z celé Moravy. Zde docházelo k prvním konfrontacím se stejně věkově starými soupeři. Nejúspěšnější byla sezona 2016/2017, kdy trojice Julie Kouřilová, Tomáš Novotný a Matěj Souček skončila v první desítce celkového pořadí Jihomoravského kraje. Za tento úspěch se jí dostalo i ocenění v rámci ankety Sportovec okresu Blansko. Za největší týmový úspěch lze jednoznačně považovat vítězství na tradiční Velké ceně Brna žákyň v Lužánkách v květnu 2015.

Nová kapitola oddílu začíná po vynucené covidové pauze. Na podzim 2021 se uskutečnil první větší nábor děvčat a zhruba dvacítka děvčat ve věku 10 až 12 roků zahájila tréninkovou činnost v městské sportovní hale na Údolní ulici. Kromě pravidelných tréninků se utkávala v rámci přípravy s volejbalovými družstvy z blízkého regionu. Po dalším úspěšném náboru v roce 2022 se vedení oddílu rozhodlo pro přihlášení družstva kategorie U16 (starší žákyně) do mistrovské soutěže, konkrétně přeboru Vyškovska. A tato premiérová účast byla velice vydařená. Po kvalitních výkonech během celé sezony nakonec družstvo zvítězilo na finálovém turnaji ve Vyškově, což mu zajistilo konečné výborné 2. místo v tabulce. Na tomto výsledku se pod vedením trenéra Arnošta Göttingera podílely tyto hráčky: Amélie Bártíková, Klára Bedanova, Anna Göttingerová, Lucie Havránková, Jolana a Žaneta Charvátovi, Sofie Kraváčková, Vanesa a Valentýna Michálkovi, Amálie Novotná, Eliška Plisková, Beata a Tereza Sedláčkovi, Kristýna Štelclová, Zuzana Tylečková a Agáta Voráčová.

Blanenský volejbalový oddíl je spolupořadatelem meziokresního přeboru žákyň, kterého se účastní celky Drásova, Letovic a Sloupu. Kromě nich také v pravidelné činnosti pokračuje skupina hráčů a hráček dorosteneckého věku, která se pravidelně účastní volejbalových turnajů smíšených družstev nejen v rámci okresu, ale po celé Moravě. Třikrát se stali vítězi v přeborech Orla v Blansku a Adamově, mezi úspěchy lze považovat také umístnění na turnajích O pohár předsedy ASK Blansko nebo na tradičním turnaji v Poštorné.

Michal Souček, volejbalový oddíl ASK Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení