Na Svitavě se očekává dvacetiletá voda, povodňová komise zasedá nepřetržitě

15. září 2024, tiskové zprávy, přečteno: 2579×

V souvislosti s vyhlášením 3. stupně povodňové aktivity v Blansku na řece Svitavě zasedá od nedělního odpoledne nepřetržitě povodňová komise obce s rozšířenou působností. Podle aktuálních předpovědí a s ohledem na předpokládaný vývoj srážek i naplněnost vodních děl lze v Blansku očekávat takzvanou dvacetiletou vodu. Hladina by měla kulminovat během nedělního večera.

Očekává se, že i přes aktuální zlepšení počasí, může voda ve Svitavě dále stoupat. Kam by se voda z koryta řeky Svitavy mohla rozlít, pokud se očekávání meteorologů a předpovědi vodohospodářů potvrdí, naznačuje Povodňový plán města Blanska a mapa záplavového území pro dvacetiletou vodu Q 20.

Mapu, která umožňuje vyhledávání, najdete zde.

Obyvatelé záplavových oblastí byli informováni o možném nebezpečí a doporučení, aby byli připraveni, pokud by nastala potřeba evakuace. Připravené jsou evakuační prostory, pokud by ptřeba evakuace nastala, budou ji řídit jednotky IZS a všichni budou včas informováni.

Povodňová komise situaci průběžně sleduje a informace budeme průběžně aktualizovat.

Uzavřena je cyklostezka od autobusového nádraží k parku Svatopluka Čecha a dále až k aquaparku, na části míst dochází k rozlivu. Uzavřená je komunikace podél potoka Sloupečník, parkoviště za úřadem práce i spojnice Těchova a Obůrky.

Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete zde.

Na řadě míst jsou poničené stromy, někde se nacházejí padající větve. I dále platí doporučení nevycházet a nezdržovat se v místech, kde hrozí pád stromů nebo vylití mimo toky.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení