Parkovací dům, nové náměstí? Zastupitelé se seznámili s připravovanými projekty, přiblíží je i veřejné projednání

26. září 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 617×

S plány na úpravy náměstí Svobody v centru Blanska, možností vybudování parkovacího domu u vlakového nádraží, projektem modernizace takzvaného výškáče nebo změnami v projektu OC Sever seznámili zástupci města i developerů blanenské zastupitele. Na semináři se členové zastupitelstva seznámili také s prací městského architekta. Klíčové projekty a záměry město i developeři přiblíží také na veřejném projednání, které je naplánované na úterý 8. října v 17:30 hodin v zasedací místnosti městského úřadu na náměstí Republiky.

„Jedním z důvodů pro zřízení pozice městského architekta bylo, že chceme strategické projekty posuzovat komplexně, na základě koncepce, která je dlouhodobější, není na jedno volební období. A aby vše probíhalo pod dohledem odborníka z oboru. S architektem Rostislavem Jakubcem konzultujeme velké investiční projekty ale i drobnější úpravy a menší akce. V kontaktu je průběžně i s investičím oddělením města. Chceme také o strategickcých věcech informovat už ve fázi, kdy jde pouze o záměr,” vysvětlil na úvod setkání starosta Blanska Jiří Crha.

Urbanistická koncepce přeřešení náměstí Svobody: Zdroj: ATX Architekti

Architekt Rostislav Jakubec pak představil urbanistickou koncepci náměstí Svobody a jeho okolí, včetně úprav budovy bývalé hasičky nebo napojení pěší zóny. 

Urbanistická koncepce napojení Rožmitálovy ulice na vstup do blanenského zámku: Zdroj: ATX Architekti

„Cílem je nastartovat proces znovuzískání identity Blanska jako města, které má skutečné pobytové náměstí a každý ví, kde je. Mít dlouhodobý koncepční plán na více než jedno volební období, který řekne, jakým směrem se ubírat, abychom dosáhli cíleného stavu, neřešit věci jen projekt po projektu. Rozvoj centra města by se měl týkat architektury i dopravy v území, pokrýt vše od pěší zóny, jejího navázání na vstup do zámku až po přemodelování náměstí Svobody nebo objekt hasičky jako součásti vstupu do zámku,” vysvětlil Rostislav Jakubec.

Zastupitelům pak přiblížil aktuální stav projektu na modernizaci výškové budovy ve Smetanově ulici včetně stavby parkovacího domu .

Modernizace výškové budovy. Zdroj: ATX Architekti

„Výškáč má platné stavební povolení, je dokončený realizační projekt a připravuje se výbrové řízení na dodavatele. 

Město Blansko nechalo zpracovat také studii parkovacího domu, který řeší zvýšení kapacity parkování na stávajícím parkovišti Edvarda Beneše u vlakového nádraží.

Studie parkovacího domu u vlakového nádraží. Zdroj: Projekce Machač

„Čytřpatrový parkovací dům by mohl zkapacitnit současné parkoviště, které nabízí 208 parkovacích míst. Celkově by mohlo přibýt 150 až 170 míst v závoslosti na tom, pro jaký typ vozidel budou místa uzpůsobena. Předpokládané stavební náklady by se měly pohybovat mezi 90 až 100 miliony korun,” uvedl vedoucí investičního oddělení Marek Štefan s tím, že pro realizaci je klíčové zajistit zpracování projektu a také získání dotace, ta by mohla pokrýt až 85% nákladů.

Své plány na podvečerním semináři představili také zástupci developera, který připravuje projekt OC Sever. Jeho stavbu dosud blokovalo opakované odvolání obyvatelů okolních domů.

„Nechceme jít cestou soudních sporů, proto jsme původní projekt zásadně přepracovali. Vymístili jsme například většinu ze 140 až 150 parkovacích míst do podzemí, nový projekt obsahuje také daleko více zeleně včetně zelené střechy,” popsal developer Petr Sedláček. Multifunkční objekt podle něj nabídne zhruba 90 bytových jednotek ale také prostory pro komerci, například potraviny, lékárnu, tabák a další služby, nejen pro obyvatele bytového domu.

OC Sever. Zdroj: Atelier 101 

Zájemci z řad veřejnosti, kteří by se s prací městského architekta i připravovanými projekty a záměry chtěli podrobněji seznámit, jsou zváni v na veřejné projednání v úterý 8. října 2024 v 17:30 hodin do velké zasedací místnosti na náměstí Republiky.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení