Svitava i další toky se zatím drží v korytech, lidé z povodňových oblastí by měli sledovat situaci

14. září 2024, tiskové zprávy, přečteno: 4533×

Všechny toky v Blansku zatím i v sobotu dopoledne stále drží v korytech. Zkorigovaný je díky zásahu dobrovolných hasičů také potok Sloupečník. Silnice vedoucí od stavebnin bude ale minimálně do pondělí uzavřena. Uzavírky jsou v okolí Blanska. Lidé ze záplavových území by měli sledovat situaci, podívejte se, o jaké lokality se jedná. Situaci průběžně monitorujeme, během dne je naplánované jednání povodňové komise.

Řeka Svitava se i přes pokračující odpouštění přehrady Letovice a přehrady Boskovice v Blansku stále drží v korytě. K lokálnímu rozlití mimo korytu zatím došlo na horním toku nad Blanskem, uzavřena je proto silnice III/37427 Lhota Rapotina – Obora. K vybřežení došlo také pod Blanskem, uzavřená jsou spodní ramena podjezdů pod tratí ČD, úsek je neprůjezdný pro vozidla s výškou nad 3,5 metrů.

Potok Sloupečník se v Blansku vylil z břehů v noci na sobotu. Na místě vše korigovaly jednotky Sboru dobrovolných hasičů z Obůrky, Těchova i Klepačova, tok se podařilo vrátit do koryta. Silnice vedoucí podél potoka Sloupečník je ale neprůjezdná. V terénu jsou dobrovolní hasiči také z dalších místních částí, pomáhají zejména s naplňováním pytlů s pískem pro využití HZS JMK, městem i Povodím Moravy.

Vodní nádrž Palava se průběžně upouští s ohledem na aktuální situaci a po konzultacích s povodňovou komisí, Povodím Moravy a dalšími složkami a také s ohledem na kapacitu koryta Svitavy a Palavského potoka.

Zejména obyvatelé záplavových oblastí by měli sledovat vývoj situace i aktuálně vydávané výstrahy. Podívejte se na to, kde jsou záplavové oblasti. V mapě si lze vyznačit záplavové území pro pětiletou, dvacetiletou či stoletou vodu: https://jihomoravsky.dppcr.cz/web_581283/index.html?d_mapy.htm Povodňový plán najdete na webu města, modelové situace pro povodně najdete v sekci Grafická část/uživatelská mapa: https://jihomoravsky.dppcr.cz/web_581283/index.html?d_mapy.htm

Záplavové území při stoleté vodě.

V areálu Technických služeb Blansko na ulici Komenského si stále lze odebrat pytle i písek, přístupný v době od 7:00 do 20:00 hodin, příjezd je možný přes zadní bránu na konci areálu. K dispozici jsou na místě také násypky k samostatnému naplnění.

Zřízena je stále non stop krizová linka města 725 112 566.

Podívejte se na aktuální stav ve fotogalerii:

FOTOGALERIE
Sobota: voda drží v korytech toků

Potok Sloupečník se v Blansku vylil z břehů v noci na sobotu. Na místě vše korigovaly jednotky Sboru dobrovolných hasičů z Obůrky, Těchova a Klepačova, tok se podařilo vrátit do koryta. Silnice vedoucí podél potoka Sloupečník je ale neprůjezdná. V terénu jsou dobrovolní hasiči také z dalších místních částí, pomáhají zejména s naplňováním pytlů s pískem pro využití HZS JMK, městem i Povodím Moravy.

Celkem fotografií:  20

Aktuální vývoj a prognózy lze sledovat na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu na  www.chmi.cz

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení