Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

23. září 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 693×

V Dělnickém domě skončila další etapa postupné rekonstrukce. Budova dostala novou vzduchotechniku, přes léto pokračovala také výměna elektroinstalace a strukturované kabeláže. Aktuálně se pokračuje na dokončení odvlhčení objektu. Během prázdninových měsíců se dokončila i modernizace kotelny nebo oprava podlahy v přísálí. V hlavním sále už je pro návštěvníky akcí připraveno také pět set nových židlí.

Návštěvníci Dělnického domu zřejmě nejvíce ocení novou vzduchotechniku, která v objektu dosud chyběla. Komfort v hlavním sále citelně zvýší také nový systém regulace vzduchu.

V hlavním sále Dělnického domu přibyla pětistovka nových židlí. FOTO: Tomáš Mokrý

„Vždy zde byla pouze možnost do sálu přes tři mřížky ve stropě pouštět venkovní vzduch. Nikdy nebylo možné regulovat teplotu vzduchu, pouze se do sálu pouštěl vzduch o venkovní teplotě. Nově instalovaná technologie zlepší větrání a regulaci vzduchu v hlavním sále, který tak nabídne příjemnější prostředí pro kulturní a společenské akce. Dělnický dům tak bude nově využitelný i přes léto,“ uvedl ředitel Kulturního střediska města Blanska Tomáš Mokrý.

Rekonstrukce elektroinstalace, strukturované kabeláže a elektrické požární signalizace probíhala převážně ve třetím nadzemním podlaží, kde je v podnájmu Soukromá základní umělecká škola Blansko. Práce začaly v červnu a trvaly do konce srpna, aby nezasáhly do nového ročníku výuky školy.

„Důležité bylo také pokračování prací na odvlhčení Dělnického domu. Dělníci provedli sanaci obvodových stěn objektu, které přiléhají k zahrádce bývalé restaurace, dále garáží a skladových prostor. Na střechu terasy nad garážemi, která sloužila také jako zahrádka restaurace, položili nový plášť,“ popsal starosta Jiří Crha.

FOTOGALERIE
Úpravy Dělnického domu zvýší komfort návštěvníků

 Komfort návštěvníků v Dělnickém dome zvýší nová vzduchotechnika. FOTO: Michal Záboj 


                                Hlavní sál dostal nové židle a výmalbu. FOTO: Tomáš Mokrý
                                    
                                Hlavní sál dostal nové židle a výmalbu. FOTO: Tomáš Mokrý
                                    
                                Podlaha v hlavním sále je po renovaci.,FOTO: Tomáš Mokrý
                                    
                                Proběhla také rekonstrukce kabiny pro osvětlovače. FOTO: Tomáš Mokrý
                                    
                                Zrekonstruované prostory v Dělnickém domě. FOTO: Tomáš Mokrý
                                    
                                Zrekonstruované prostory v Dělnickém domě. FOTO: Tomáš Mokrý
                                    
                                Pokračují práce na odvlhčení objektu. FOTO: Tomáš Mokrý
                                    
                                Pokračují práce na odvlhčení objektu. FOTO: Michal Záboj
                                    . . . a další . . . 
                                Zrekonstruované garáže. FOTO: Michal Záboj
                                    
                                Zrekonstruované garáže. FOTO: Tomáš Mokrý

Celkem fotografií:  11

Příjemnou novinkou v Dělnickém domě je také 500 kusů nových židlí v hlavním sále. V něm se provedla i nová výmalba a renovace podlahy. Rekonstrukce se dočkala kabina pro osvětlovače, modernizovaná je též kotelna, která umožní vzdálenou regulaci topení. Během prázdnin se opravovala i část podlahy v přísálí.

Práce včetně nákupu židlí vyšly na asi 19 milionů korun. „Dělnický dům je hlavním kulturním stánkem, kde se dají pořádat hromadné akce od koncertů přes divadla a plesy až po nejrůznější společenská setkání. Jsem proto velmi rád, že se podařilo dokončit další etapu postupné rekonstrukce tohoto objektu, který je důležitý nejen pro kulturní život ve městě,“ dodal starosta.

První etapa rekonstrukce elektroinstalace, strukturované kabeláže a požární signalizace se uskutečnila v roce 2021. Úpravy se týkaly zejména nejvyššího patra a části patra třetího, drobnější práce proběhly v nižších patrech. Už v roce 2020 proběhly práce na odvlhčení zázemí jeviště, šaten pro účinkující a dalších vnitřních prostor včetně vnější sanace budovy.

Velkou rekonstrukcí Dělnický dům prošel i v roce 2006. Budova tehdy dostala novou fasádu, okna a venkovní stínicí žaluzie. Úpravy se dočkal také velký sál a malý sál v prvním poschodí.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení