V Salmově ulici už stojí altánek s posezením, vítěz participativního rozpočtu 2023

18. září 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 1101×

Obyvatelé bytových domů v Salmově ulici na sídlišti Sever už mohou využívat posezení v novém altánku. Dřevěná stavba originálního vzhledu vznikla jako vítězný projekt participativního rozpočtu Společně pro Blansko 2023. Autorkou nápadu je Lenka Součková. Letos lze náměty podávat do konce září.

Slavnostní otevření altánku spojila navrhovatelka projektu s odpoledním setkáním místních. Pozvaní byli také zástupci města, nechybělo drobné občerstvení.

„Jsme sídliště, jehož obyvatelé postupně stárnou, řada z nich už nedojde daleko. Altánek nabídne možnost posezení a odpočinku a může být také cílem pro ty, kteří už zvládnou jen kratší vycházku,“ uvedla autorka vítězného návrhu loňského ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko Lenka Součková.

Na prostranství mezi bytovými domy v Salmově ulici vyrostla dřevěná stavba kruhového půdorysu s rákosovou střechou a vikýřem. Součástí projektu bylo i dláždění uvnitř altánku, šlapáková cesta napříč parčíkem a úpravy zeleně v okolí.

Uvnitř přístřešku i v jeho okolí jsou umístěné lavičky k posezení. Z důvodu zajištění bezpečnosti je pod střechou altánku umístěno pohybové čidlo a osvětlení, které se automaticky rozsvítí.

„Na sloupy v altánu jsme umístili dřevěné informační tabulky o stromech, které se přímo v parku v okolí altánku nacházejí, příchozí tam najdou také obecné informace o tom, jaký mají stromy v přírodě význam, jaké mají léčivé účinky nebo možnost využití. Na stromech v okolí altánku jsou krmítka pro ptáky nebo pro veverky,“ doplnila Lenka Součková.

FOTOGALERIE
V Salmově ulici už stojí altánek s posezením

Slavnostní otevření altánku v Salmově ulici. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  40

Projekt Park v Salmově ulici získal v participativním rozpočtu Společně pro Blansko 2023 v hlasování veřejnosti 358 hlasů. Lidé mohli vybírat mezi 18 náměty.

„Participativní rozpočet nabízí obyvatelům Blanska možnost, aby jim město zrealizovalo to, co si sami nejvíc přejí. Vidíte, že stačí nápad popsat, přihlásit ho do hlasování a domluvit se s těmi, kterým se líbí, aby projekt podpořili. Určitě je smysluplné podněty posílat, zaslané návrhy bereme jako inspiraci a město už zrealizovalo řadu návrhů, které v hlasování nevyhrály,“ připomenul na setkání druhou zářijovou středu starosta Blanska Jiří Crha.

Místní, kteří se sešli na společném setkání, si novinku na prostranství mezi bytovými domy pochvalovali. „Bydlíme tady skoro padesát let, ale se sousedy už se skoro ani neznáme. Teď máme místo, kde se můžeme potkat. Zrovna tady s paní jsme se seznámily dnes díky této akci,“ pochvalovala si jedna z příchozích.

V letošním ročníku participativního rozpočtu lze návrhy na vylepšení veřejného prostranství ve městě nebo v jeho místních částech podávat do 30. září 2024. Podnět může přihlásit kdokoliv starší 18 let. Na realizaci letošního vítěze je vyčleněno 850 tisíc korun, což je o 150 tisíc korun více než loni.

Navrhovatelé mohou využít on-line formulář, který je na webu města, s jeho vyplněním jim případně pomohou pracovnice informační kanceláře Blanka. Přihlášené a posouzené návrhy najdete na webových stránkách participativního rozpočtu https://pro.blansko.cz/.

Každý může svůj nápad před podáním zkonzultovat se zaměstnanci města, kteří mohou být nápomocní například s posouzením dostupnosti vybrané lokality nebo při vyhodnocení předpokládaných nákladů. Kontaktní osobou je Jiří Svoboda z odboru správy a rozvoje města (tel.: 516 775 157, e-mail: svoboda@blansko.cz).

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení