Začala demolice budovy městských lázní

12. září 2024, tiskové zprávy, přečteno: 533×

Těžká technika vybavená speciálním ramenem s takzvaným drapákem se ve čtvrtek 12. září po půl osmé ráno zakousla do budovy městských lázní na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka. Demolice bude pokračovat až do března. Bezprostředně na ni naváže stavba nového krytého bazénu. Plavat se má začít v srpnu 2026.

„Zhotovitel si stavbu převzal na začátku července a přes léto probíhaly přípravné práce na demolici, dokončovalo se vyklízení objektu, demontáž technologií, odstraňovalo se opláštění, výplně oken či dveří, začaly také práce na přeložkách inženýrských sítí. Harmonogramy prací se pravidelně aktualizují. předpoklad ale je, že demolice skončí v průběhu března,“ uvedla projektová manažerka Zoja Štastná.

„V březnu nemá být dokončeno jen vlastní bourání, hotové mají být všechny práce související s demolicí, včetně vytřídění, zpracování a odvozu všech materiálů, úpravy podloží a podobně. Spolu s dokončováním demolice budou zahajovány také výkopové práce související už se zakládáním nového objektu krytého bazénu, stavba tak na demolici plynule naváže,“ doplnila Zoja Štastná.

Třídění a částečná recyklace materiálů bude probíhat přímo na staveništi, v provozu tam bude i drtička, maximum materiálů se pak bude odvážet k další recyklaci podle druhu odpadu. Už v průběhu demolice se také bude výškově upravovat terén pro stavbu nového bazénu.

„Stavba nového krytého bazénu je jeden z klíčových projektů Blanska, nechceme ale, aby kvůli ní byly utlumené další investice. Národní sportovní agentura už avizovala přidělení dotace na tento projekt ve výši přes 92,4 milionů korun, i dál ale hledáme další zdroje financování a dotací,“ připomněl starosta Jiří Crha, který má investiční akce ve své gesci.

FOTOGALERIE
Demolice budovy lázní začala

Na sportovním ostrově začala demolice budovy lázní. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  31

Vybudování jednopodlažního objektu pro plavce v sousedství stávajícího aquaparku je historicky největší investiční akcí města, jen stavba budovy bazénu přijde na 264 milionů korun. Celkové náklady, ve kterých jsou započítané také prostředky na dokončení projektové přípravy, demolici, likvidaci vytěžených materiálů, úpravy exteriérů nebo přeložky inženýrských sítí, dosáhnou částky 321 milionů bez DPH.

Nový bazén, jehož demolici i stavbu zajišťuje sdružení společností „IMOS + STAEG – Výstavba bazénu Blansko“, by se měl plavcům otevřít v srpnu 2026. Město jej buduje v režimu Design and Build.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení