Základní školy zahájily nový rok. Nastoupilo do nich přes 240 prvňáčků

2. září 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 1529×

V pondělí 2. září zahájily všechny čtyři městem zřizované základní školy nový školní rok 2024/2025. Do prvních tříd má letos nastoupit stejně jako loni celkem 242 prvňáčků, alespoň podle výsledků zápisů z dubna letošního roku. Blanenské školy otevřely podobně jako vloni celkem dvanáct prvních tříd, k tomu nabídly také tři přípravné třídy.

„Máme zde kvalitní školy i učitele. Navíc je vidět, že děti se těšily, to je základ úspěchu. Přeji všem školákům, zejména prvňáčkům, ať se dozvídají samé zajímavé věci, učení jim jde a baví je. A rodičům i učitelům přeji hodně trpělivosti a pevné nervy,“ uvedl starosta Jiří Crha, který za město coby zřizovatele při zahájení školního roku v ZŠ a MŠ Dvorská přivítal všechny prvňáčky a jejich rodiče.

Zástupci vedení města se zúčastnili společného zahájení školního roku také na dalších základních školách. Na setkání před budovou ZŠ a MŠ Salmova přivítala rodiče i žáky blanenská místostarostka Lenka Dražilová, představila také novou ředitelku školy Lucii Košťálovou.

„Zahájení školního roku zažijete ještě řadu, jenom to dnešní je pro vás jako pro prvňáčky to velké, jediné a úplně první, na které budete vzpomínat až do dospělosti. Chci vám popřát, aby se vám ve škole líbilo, i když už to nebude jenom o hraní, ale začnou vám také nějaké povinnosti. Na druhou stranu zde ale určitě získáte spoustu nových kamarádů i vědomostí, které se vám potom v životě budou hodit. Rodiče prosím, aby byli shovívaví a trpěliví a všem vám přeji, aby děti chodily do školy bez stresu a do školy se těšily,“ popřála jen pár minut po osmé před ZŠ Salmova Lenka Dražilová. Pozdravit se vydala také prvňáčky na ZŠ Erbenova.

Zástupce zřizovatele nechyběl ani na Základní škole Tomáše Garrigua Masaryka Blansko, Rodkovského 2. Úspěšný nový školní rok plný dalšího rozvoje, spolupráce, ale i zábavy tam nejen prvňáčkům popřál blanenský místostarosta Ivo Stejskal.

FOTOGALERIE
Zahájení nového školního roku v Blansku

První den nového školního roku v ZŠ TGM: FOTO: Soňa Krátká

Celkem fotografií:  33

 „Je to pro vás velký den, velká změna ve vašem životě. Doufám, že se ve škole naučíte, jak se učit a jak zjišťovat nové informace. A také doufám, že vás to bude bavit,“ popřál prvňáčkům Ivo Stejskal.

Většina blanenských základních škol letos otevírá tři nové první třídy, ZŠ Erbenova pak dvě. Nejvíce dětí, celkem 83, se při zápisu zapsalo do prvních tříd Základní školy a Mateřské školy Blansko, Salmova 17, z toho 18 prvňáčků nastoupí na odloučeném pracovišti v Dolní Lhotě. V Základní škole Tomáše Garrigua Masaryka Blansko, Rodkovského 2 se zapsalo 63 prvňáčků, 56 dětí přišlo k zápisu na Základní školu a Mateřskou školu Blansko, Dvorská 26, přesně 40 pak projevilo zájem o nástup do Základní školy Blansko, Erbenova 13.

ZŠ Salmova nabídne i letos také přípravnou třídu, na ZŠ TGM dětem, které ukončily mateřskou školu, nabídnou hned dvě přípravné třídy.

Nový školní rok zahájily také všechny blanenské mateřské školy. Po červencové havárii vodovodu se podařilo opravit i vytopené třídy MŠ Rodkovského 2b tak, aby si děti nemusely dočasně zvykat na náhradní prostředí. Práce na opravě zatím pokračují v šatnách školky, děti tak budou až do odvolání využívat zadní vchod.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení