Blanenská charita nemocným pomáhá i v paliativní ambulaci

23. října 2024, ostatní, přečteno: 548×

Oblastní charita Blansko rozšířila nabídku svých služeb. Letos v létě otevřela paliativní ambulanci, určenou pro pacienty se závažným onemocněním. Jedná se o první zařízení tohoto druhu v blanenském okrese. Zdravotníci díky němu zvládnou ošetřit větší počet pacientů. Na ambulanci přispělo i město Blansko, které věnovalo peněžní dar ve výši 80 000 korun na vybavení.

Paliativní ambulance pomáhá pacientům v terminálním stadiu nemoci. Ve většině případů se jedná o pacienty s onkologickým onemocněním, ale pro pomoc si sem přicházejí rovněž pacienti s vážnými neonkologickými nemocemi, jako je například selhávání ledvin, srdce, plic nebo degenerativní onemocnění nervového aparátu.

Nová paliativní ambulance sídlí v Blansku na adrese Mahenova 13. FOTO: Oblastní charita Blansko

„Když už medicína nemůže pro pacienta udělat nic pro to, aby se uzdravil, nastupuje paliativní péče. Je od toho, aby ulehčovala projevy nemoci. Neléčí primární příčinu, ale snaží se tlumit a dostat pod kontrolu příznaky onemocnění, například dušnost, nevolnost, noční neklidy, nechutenství a další,“ vysvětluje vrchní sestra paliativní ambulance Lenka Odehnalová.

„Díky finančnímu daru města Blanska můžeme dovybavit ambulanci vším, co je třeba k prvotnímu vyšetření pacientů,“ uvádí nová ředitelka Charity Blansko Lenka Šebelová. „Zatím tu máme staré lehátko, chceme koupit nové, pořídit chceme například také speciální lékařskou váhu s výškoměrem. Zrovna váha je u nás důležitá, třeba u onkologických pacientů je váhový úbytek ukazatelem toho, jak organismus pracuje,“ popisuje Lenka Odehnalová.

Kromě léčení obtíží spojených s nemocí ambulance nabízí konzultace se sociálním pracovníkem, psychologickou podporu, zajišťuje také návaznou péči – domácí zdravotní péči, mobilní hospic nebo lůžkový hospic.

„Velký přínos paliativní ambulance je, že můžeme lépe rozlišit, zda je pro pacienta ještě možný ambulantní režim, nebo by už pro něj byl vhodnější intenzivní, hospicový režim,“ říká Lenka Odehnalová. „A to je úleva pro pacienty, pro pečující i pro spolupracující organizace, ať jsou to praktici, nemocnice nebo osobní ambulance. Protože pacient je správně zařazený a ví se, co s ním,“ dodává Radka Kuncová, zástupkyně zdravotních služeb charity.

Služeb paliativní ambulance v Blansku mohou pacienti využít vždy ve čtvrtek. Dopoledne většinou zdravotnice navštěvují pacienty doma, odpoledne jsou k dispozici v prostorách ambulance klientům, kteří jsou schopni přijít sami.

Na vybavení paliativní ambulance přispělo i město Blansko. FOTO: Oblastní charita Blansko

„Poptávka je velká. Paliativní ambulance slouží pro celý okres Blansko. Potřebovali bychom víc lékařů paliatrů, abychom mohli uspokojit víc zájemců,“ podotýká Radka Kuncová. V současnosti je jedinou lékařkou blanenské paliativní ambulance Karla Klinkovská, tým tvoří se zdravotní sestrou Lenkou Odehnalovou.

Paliativní ambulance sídlí na adrese Mahenova 13, 678 01 Blansko, kontaktovat ji lze na telefonním čísle 733 755 939 nebo mailem paliativni.ambulance@blansko.charita.cz.

Podrobnosti najdete na webových stránkách Oblastní charity Blansko (https://blansko.charita.cz/co-delame/pomoc-v-nemoci-ve-stari/paliativni-ambulance/).

 

   vložil: Sabina Pavloušková, redaktorka / tiskové oddělení