Cestující se vlacích prokážou už jen elektronickou jízdenkou

18. října 2024, ostatní, přečteno: 88×

Na nástupištích obou blanenských nádraží se cestující setkávají s novými žlutými validátory. To je oficiální název pro menší jízdenkový automat, jehož prostřednictvím si nejen označíte papírovou jízdenku z předprodeje, ale především bez nutnosti chodit na pokladnu si koupíte jízdenku elektronickou. Stačí k tomu jen platební karta.

Nejdůležitější informace je, že takto koupená jízdenka není vydaná na papíru. Je jen elektronická. Setkáváme se s cestujícími, kteří u automatu marně stojí a čekají na jízdenku. Jízdní doklad se po úspěšné koupi přiřadí ke kartě, kterou jste zaplatili. Tu samou kartu pak ukážete průvodčímu ve vlaku.

A jak se jízdenka kupuje? Stačí jen tři kroky – na úvodní obrazovce vidíte seznam nejčastějších stanic. Pokud je tam váš cíl, stačí na něj klepnout prstem. Ve druhém kroku vyberete počet jízdenek dle příslušných slev a potvrdíte. Ve třetím kroku přiložíte kartu, a pokud platba úspěšně proběhne, uvidíte zelené zatržítko. Při cestě do Brna stačí vybrat jen Brno (zóna 100) a vydaná jízdenka platí i v městské dopravě – ale jen v centru v zóně 100. Pokud vyberete Brno (zóna 100+101), platí jízdenka v celém Brně.

Když na úvodní obrazovce cíl vaší cesty není, pak máte další dvě možnosti, jak jízdenku vybrat: Pokud znáte počet zón, stisknete tlačítko „Rychlé jízdenky“ a vyberete odpovídající jízdenku. Touto volbou koupíte i jednodenní turistické jízdenky. Pokud nevíte, jakou jízdenku potřebujete, zvolíte „Vyhledat cíl“ zadáte cílovou stanici, případně datum a čas a validátor vám najde spojení i potřebnou jízdenku. Další kroky už jsou jednoduché – vyberete slevu a počet jízdenek a zaplatíte.

Pokud již jízdenka začala platit, můžete se ve validátoru volbou „Moje karta“ a přiložením karty přesvědčit, že na ní jízdenku máte přiřazenou a platnou.

Vlaky občas projíždějí územím bez signálu operátora. Může se tedy stát, že jízdenka do zařízení průvodčího hned nedoputuje. Na to je ale KORDIS připravený. Platnost jízdenky si průvodčí ověří dotazem on-line. Jen je důležité ukázat přesně ten nosič, kterým byla jízdenka placena. Pokud jste platili mobilem, pak mobil, pokud kartou, pak tu samou kartu.

Validátor není jen prodejním automatem, najdete v něm i aktuální dopravní informace, odjezdy ze zastávek a také živou mapu vozidel. Pokud jste netrpěliví, můžete se podívat, kde váš vlak nebo autobus zrovna je. Klidně si validátor vyzkoušejte na nečisto. Dokud nepřiložíte kartu, žádné peníze Vám nestrhne. Zkuste si, jak je pohodlné kupovat jízdenky přímo na nástupišti a bez hledání drobných!

Květoslav Havlík, KORDIS

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení