Kino má nový projektor i plátno, nabídne více filmů

5. října 2024, kultura, přečteno: 583×

Na kvalitnější obraz ale také širší nabídku promítaných filmů láká blanenské kino. Dokončená je částečná rekonstrukce promítací kabiny a obnova technologie, vyměněné je také promítací plátno. Kino se po týdenním přerušení provozu otevírá v sobotu 5. října 2024.

„Starý lampový projektor z roku 2011 byl na hraně životnosti. Nechtěli jsme jej vytěžovat na maximum, dokud nebylo jisté, že dojde k jeho výměně. Proto jsme dosud v pracovních dnech promítali jen jednou denně. Díky pořízení nového projektoru, který promítá pomocí laserové technologie, se diváci mohou těšit nejen na kvalitnější obraz, od soboty 5. října navíc rozšíříme nabídku a budeme každý všední den promítat dva filmy, v sobotu a v neděli pak tři filmy denně,“ popsal Tomáš Mokrý, ředitel Kulturního střediska města Blanska, pod které Kino Blansko spadá.

Součástí modernizace byla výměna promítacího plátna, opony i projektoru. FOTO: Michal Záboj

„Došlo k obměně celé DCI technologie, obraz je kvalitnější a hlubší, rychlejší je i snímkování, po rekonstrukci nabídneme dvojnásobné rozlišení obrazu oproti stávajícímu, přecházíme z 2K na 4K, větší je i server. Vyměnit se podařilo také promítací plátno, nová je maskovací opona z prozvučného materiálu i technologie pojezdu, díky které je opona dálkově ovladatelná a programovatelná,“ doplnil vedoucí blanenského kina Josef Padělek.

V prvním říjnovém týdnu se pracovalo i v promítací kabině, ta má novou podlahu i klimatizaci, bez které by kino nezajistilo potřebné prostředí pro nový projektor. Vyměněná je také kabeláž na trase mezi plátnem a kabinou.

V plánu jsou i další vylepšení interiéru, jaká konkrétně bude jasnější až po vyčíslení výše dotace, o kterou KSMB žádá u Státního fondu kinematografie. Další práce budou probíhat za provozu.

FOTOGALERIE
Modernirace promítací techniky v kině

Rekonstrukce se dočkala i promítací kabina. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  7

Kino v sobotu 5. října zahájí obnovený provoz Marvelovkou Deadpool & Wolverine nebo snímkem JOKER: FOLIE A DEUX, pokračováním velkolepého epického filmu Joker z roku 2019, který byl nominován na 11 Oscarů. V neděli se nejmenší diváci mohou těšit na animovaný Rozzum v divočině nebo Beetlejuice, večer pak kino nabídne nový český film Amerikánka.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení