Město hledá firmu, která opraví vypouštění přehrady. Radní schválili individuální dotace nebo to, které projetky postoupí do hlasování participativního rozpočtu

15. října 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 259×

Přinášíme vybrané informace z 50. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 15. října. Radní na svém druhém říjnovém jednání schválili například podmínky pro výběr firmy, která zajistí opravu vypouštěcí technologie přehrady, odsouhlasili také přijetí dotace na modernizaci učeben, schválili individuální dotace sportovcům nebo projekty navržené do participativního rozpočtu Společně pro Blansko, které postoupí do listopadového hlasování. Celkem radní projednali tři desítky bodů.

Celkem 2,5 milionu korun získá město jako dotaci z rozpočtu Jihomoravského kraje na druhou etapu modernizace učeben ZŠ Salmova. Nyní se dokončuje první etapa, jejíž součástí je modernizace učebny matematiky a cvičné kuchyně. V příštím roce čeká modernizace také učebnu výpočetní techniky a učebnu přírodopisu. Celkové předpokládané náklady jsou 19,9 milionu Kč včetně DPH,  z evropských fondů (IROP) je přislíbena dotace ve výši 13 milionů Kč. Dotace z kraje ve výši 2,5 milionu korun, jejíž přijetí nyní radní schválili, bude poskytnuta na vybavení učeben nábytkem a výpočetní technikou. 

Radní také schválili vypsání konkurzního řízení na obsazení pracovního místa ředitele/ředitelky Základní školy TGM Blansko, Rodkovského 2. (Podrobnosti přineseme v nejbližších dnech na úřední desce i webových stránkách města). 

Rada odsouhlasila přidělení Individuální dotace hokejistům z HC Blansko z. s. ve výši 240 000 Kč. Peníze jsou určené na podporu licencovaných hokejových trenérů mládežnických týmů a ženského družstva hokejového klubu HC Rytíři Blansko. Mládež i ženy hrají nejvyšší možné soutěže, pro přípravu na zápasy je nezbytné mít trenéry s licencí, kteří zajistí profesionální a metodicky správnou přípravu. 

Radní schválili také rovněž poskytnutí individuální dotace ve výši 51 300 Kč pro  Okresní radu Asociace školních sportovních klubů České republiky Blansko, pobočný spolek. Peníze z města podpoří pořádání sportovních soutěží pro žáky základních a středních škol okresu Blansko. Okresní rada je využije na dokrytí pronájmů sportovišť, na kterých pořádá soutěže. 

Rada odsouhlasila i podmínky pro vypsání výběrového řízení na dodavatele, který zajistí obnovu sdruženého objektu vodní nádrže Palava I. Vybraná firma by ještě letos měla opravit vypouštěcí technologii vodní nádrže Palava I. Stav současného zařízení je nevyhovující a nutná je jeho kompletní rekonstrukce.

Radní schválili také to, že do hlasování veřejnosti postoupí celkem osm projektů přihlášených do letošního ročníku participativního rozpočtu Společně pro Blansko. Projekty, o kterých se bude hlasovat, zveřejníme v nejbližších dnech na webu https://pro.blansko.cz. Město a jejich navrhovatelé je veřejnosti představí také 31. října 2024 v 18:00 hodin na setkání v kulturní místnosti Městské knihovny Blansko. Hlasování o vítězi proběhne od 1. do 17. listopadu 2024. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení