Nemocnice pořídila mobilní EEG přístroj, urychlí vyšetření pro neurologickou JIP

2. října 2024, ostatní, přečteno: 332×

K vyšetření akutních stavů pacientů na neurologické jednotce intenzivní péče Nemocnice Blansko nyní slouží nový mobilní EEG přístroj – encefalograf. Jeho výhoda spočívá v tom, že záznam může vyhodnotit lékař konající příslužbu, není tedy nutné, aby se fyzicky nacházel na pracovišti. Díky tomu může být co nejdříve zahájena adekvátní léčba.

„Od poloviny července 2024  je možné EEG záznam vyhodnotit nejen během běžné pracovní doby jako doposud, ale i v nočních hodinách nebo o víkendu. A to pomocí moderní techniky, kdy je možné se k přístroji připojit přes internet z jakéhokoliv místa notebookem,“ popisuje vedoucí lékařka neurologické JIP Jana Jankových.

Mobilní elektroencefalograf zdravotníci používají k diagnostice záchvatových stavů (epilepsie, zmatenost). Lze jej také využít na ostatních odděleních nemocnice, např. na urgentním příjmu či interní JIP.

Realizace vyšetření na dálku je možná díky potřebnému proškolení personálu. V blanenské nemocnici umí přístroj obsluhovat sestry neurologické JIP (běžně to dělá vyškolená laborantka), nastaveny jsou také příslužby dvou lékařek, které vyšetření zhodnotí.

Přístroj byl zakoupen z prostředků dotačního programu REACT-EU.

Elektroencefalograf se používá zejména k vyšetření pacientů s poruchami vědomí (např. při epilepsii), chronickými bolestmi hlavy, po operacích mozku, úrazech hlavy či při degenerativních, zánětlivých nebo onkologických onemocněních. Přístroj funguje na bázi snímání elektrických potenciálů vznikajících činností nervových buněk pomocí elektrod z povrchu hlavy. 

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení