Participativní rozpočet Společně pro Blansko nabídne výběr z osmi projektů

21. října 2024, tiskové zprávy, přečteno: 1882×

Z osmi námětů na vylepšení veřejného prostranství si budou letos moci vybírat obyvatelé města, kteří se zapojí do hlasování v participativním rozpočtu Společně pro Blansko. Mezi přihlášenými projekty nechybí nová zázemí v místních částech Blanska, revitalizace na sídlišti, doplnění vybavení na Sportovním ostrově i nové herní prvky pro děti. Navrhovatelé letos přihlásili celkem deset projektů, dva do hlasování nepostoupily. O vítězi se bude rozhodovat od 1. do 17. listopadu 2024.

Návrhy, které letos autoři mohli posílat od května, posuzovala po uzavření přihlášek pracovní skupina pro participativní rozpočet Společně pro Blansko. Při zjištění nedostatku nebo rozporu s pravidly měli autoři už podaných námětů prostor na jejich doplnění nebo pozměnění tak, aby projekty mohly postoupit do hlasování. Všechny podané náměty pak projednala také rada města. Do hlasování postoupilo osm návrhů:

1. Zboroáza

2. Přístřešek v komunitním areálu v Dolní Lhotě 

3. Venkovní úpravy areálu Veranda na Obůrce 

4. Pítko a pingpongový stůl na Sportovní ostrov 

5. Dětské hřiště v blízkosti pošty, autobusové a železniční stanice 

6. Osvětlení části Ježkova nábřeží solárními lampami s pohybovými čidl

7. Renovace minigolfových drah v rekreační oblasti Palava 

8. Revitalizace prostoru u skautských kluboven v ulici Růžová

Další dva náměty, zatraktivnění takzvaného Ďolíku a Lávka za OC Poříčí, do hlasování nepostoupily jako projekty, které jsou v rozporu s pravidly – v lokalitě Ďolík již probíhá změna územního plánu a počítá se zde s místem pro parkování, železná lávka za OC Poříčí nepatří městu. Novou lávku na Sportovní ostrov chce ale Blansko vybudovat, projekt je zpracovaný, město už má také požádáno o dotaci z Metropolitní oblasti ITI.

Hlasování veřejnosti bude spuštěno od pátku 1. listopadu 2024. Hlasovat se bude do neděle 17. listopadu 2024. Hlasování bude opět probíhat on-line prostřednictvím Munipolis (Mobilního rozhlasu), hlasovat tímto způsobem mohou již zaregistrovaní uživatelé Munipolis, ale i ti, kteří služby mobilního rozhlasu nevyužívají. Stačí mít mobilní telefon a autorizovat zaslanou ověřovací zprávu, případně požádat o pomoc v informační kanceláři Blanka.

Využít lze i letos také tištěné hlasovací lístky, které budou součástí listopadového Zpravodaje města Blanska, po dobu hlasování budou k dispozici vytištěné také na podatelnách MěÚ, v informační kanceláři Blanka na Rožmitálově ulici, k dispozici budou také na webu města ke stažení ve formátu .pdf.

Hlasovat mohou občané starší 18 let s trvalým pobytem ve městě Blansku. Každý hlasující může svým hlasem podpořit až tři projekty. Každému projektu může udělit maximálně jeden hlas. 

„Vážím si každého navrhovatele, který se s nějakým nápadem do Společně pro Blansko přihlásil. Námětů si vážíme, každoročně je bereme jako inspiraci pro další vylepšení města. Smysluplné náměty se snažíme zrealizovat, přestože nakonec v hlasování nevyhrají,“ uvedl starosta Jiří Crha.

Postupující projekty budou i letos představeny také pomocí všech informačních kanálů města, zveřejněny budou na venkovních stojanech před radnicí a na Poduklí i na místech, kterých se má doplnění/vylepšení veřejného prostranství týkat.  

„Veřejnost budeme o postupujících projektech informovat ještě před spuštěním hlasování na setkání ve čtvrtek 31. října 2024 od 18:00 hodin v kulturní místnosti Městské knihovny Blansko. Setkání se zúčastní také jednotliví navrhovatelé, kteří budou mít prostor svůj námět představit a vysvětlit,“ dodal starosta.

Podrobnosti k jednotlivým projektům a k letošnímu ročníku najdete v tomto odkazu.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení