Radní schválili vyhlášení dotačního programu v oblasti sociálních služeb i pomoc obcím po povodních

3. října 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 470×

Přinášíme vybrané informace ze 49. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 1. října. Radní na svém prvním říjnovém jednání například schválili vyhlášení dotačního programu v oblasti sociálních služeb pro rok 2025, pomoc obcím postiženým povodněmi, rada odsouhlasila také podmínky pro vypsání výběrového řízení na zhotovitele další etapy rekonstrukce městského úřadu. Celkem projednala více než dvě desítky témat.

Cílem dotačního programu je podpora poskytovatelů sociálních služeb, kteří jsou zapsaní v registru podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Díky dotacím by mělo být zajištěno zachování optimální struktury a dostupnosti sociálních služeb na území celého správního obvodu Blanska jako obce s rozšířenou působností (ORP). Snahou je zajištění sociální stability v regionu a také uspokojení potřeb osob, které žijí na území ORP a ocitly se v nepříznivé sociální situaci.

K vyhlášení podrobností i nové metodiky dojde v nejbližších dnech na úřední desce města, aby poskytovatelé sociálních služeb měli s dostatečným předstihem jistotu ohledně financování služeb, které chtějí v příštím roce poskytovat. Žádosti bude možné podávat od 4. listopadu. Podrobnosti budou zveřejněny také na speciálním webu zaměřeném na komunitní plánování sociálních služeb v Blansku (http://www.kpss-blansko.cz/). Ohledně dotazů lze kontaktovat také Ivanu Kouřilovou z oddělení sociálních služeb (tel.: 516 775 402, 775 859 487, e-mail: kourilova@blansko.cz).

Radní schválili i podmínky pro výběr zhotovitele na další etapu rekonstrukce budovy Městského úřadu Blansko, nám. Republiky 1. Modernizace se bude týkat zejména 2. a 3. nadzemního podlaží severního křídla budovy. Její součástí bude nová elektroinstalace a strukturovaná kabeláž, klimatizace nebo úpravy interiérů. Realizace je naplánovaná na první pololetí roku 2025, předpokládaná hodnota zakázky by měla být cca 24 milionů korun. Podrobnosti budou zveřejněny v nejbližší době na Profilu zadavatele.

Rada dále schválila nový pořadník žadatelů o byt. Zveřejněný je na webových stránkách města v sekci věnované oddělení správy a údržby majetku odboru správy a rozvoje města.

Radní také doporučili zastupitelstvu poskytnout finanční prostředky městům postiženým povodněmi. Pokud to zastupitelé na svém prosincovém zasedání schválí, získala by finanční pomoc ve výši 100 000 Kč povodněmi poškozená města Krnov a Jeseník.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení