Svatomartinský recept roku 2017

2. listopadu 2017, ostatní, přečteno: 1757×

Svatomartinský recept pro tento rok pro vás se svými učiteli připravili žáci oboru kuchař-číšník SŠ TEGA, kteří vám své kuchařské, číšnické a barmanské umění rádi přiblíží na Dnech otevřených dveří ve dnech 3. listopadu a 9. prosince 2017 v prostorách školy na Bezručově ulici.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Bramborové placky s červeným zelím a pomalu pečeným kachním masem

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 4 hodiny

SUROVINY

  • pečená kachna
  • 2 střední červené cibule
  • 2 lžíce kachního (případně vepřového) sádla
  • 600 g kachních stehen
  • 1 lžička jemně krájeného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl
  • 200 ml suchého červeného vína

Bramborové placky:

  • 500 g brambor (den předem uvařených ve slupce)
  • 100 g hladké mouky + mouka na podsypání a vyválení
  • kachní (případně vepřové) sádlo na potření placek

Červené zelí:

  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce kachního (případně vepřového) sádla
  • 640g červeného sterilovaného zelí
  • 1 strouhané jablko
  • 2 lžíce brusinkového kompotu

POSTUP

Pečená kachna

Cibuli nakrájíme na hrubší kostky a na rozpáleném tuku necháme zesklovatět. Kachní stehna osolíme, okořeníme a zprudka opečeme na cibulovém základě. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, přiklopíme a pomalu pečeme v troubě rozpálené na 140 °C přibližně 4 hodiny, nebo dokud se maso od kostí samovolně neodděluje. Upečené maso vyjmeme z výpeku a pomocí dvou vidliček roztrháme po vláknech. Uchováváme v teple.

Bramborové placky

Brambory uvaříme ve slupce den předem v mírně osolené vodě. Vychladlé oloupeme, nastrouháme najemno, zapracujeme mouku a těsto rozdělíme na osm dílů. Na dobře pomoučeném vále vyválíme tenké bramborové placky přibližně o velikosti pánve nebo talíře, které opékáme nasucho z obou stran, dokud se na povrchu netvoří zlaté puchýřky. Horké ihned z obou stran potíráme rozpuštěným sádlem. Uchováváme v teple.

Červené zelí

Cibuli nakrájíme najemno a dozlatova ji opečeme na rozehřátém tuku. Sterilované zelí scedíme, nálev uchováme pro případné dochucení. Okapané zelí vložíme k orestované cibuli, přidáme nastrouhané jablko, mírně podlijeme vodou a krátce podusíme, dokud jablko zelí přirozeně nezahustí (5–10 minut). Na závěr zelí dochutíme brusinkami, případně dosolíme a dokyselíme zbylým nálevem.

SERVIS

Horké bramborové placky plníme červeným zelím a trhaným kachním masem, svineme nebo složíme na půl a ihned podáváme.

SŠ TEGA