Radní schválili podmínky několika výběrových řízení, dotace i finanční dary

21. srpna 2024, zprávy z MěÚ, přečteno: 622×

Přinášíme vybrané informace ze 46. schůze Rady města Blanska, která se konala v úterý 20. srpna odpoledne. Radní na svém druhém srpnovém jednání odsouhlasili podmínky pro vypsání hned několika výběrových řízení, rozhodli o přidělení individuálních dotací a darů, odsouhlasili také například vyčlenění dalších bytů pro sociální bydlení. Celkem projednali více než šest desítek bodů.

Rada schválila podmínky pro vypsání výběrového řízení na vybudování dětských skupin v objektu ve Sladkovského ulici. Předmětem zakázky bude rekonstrukce části stávajícího objektu a částí přilehlé technické a dopravní infrastruktury tak, aby v budově mohlo vzniknout zázemí pro necelé čtyři desítky dětí. Dispoziční úprava místností v prvním nadzemním podlaží, úpravy v podzemním podlaží, obnova obvodového pláště objektu a další práce včetně vnitřního vybavení by měly přijít na více než třicet milionů korun. Většinu by měla pokrýt dotace z Národního plánu obnovy, o niž má město požádáno. Projekt, který má být dokončen do dubna 2026, se bude realizovat pouze tehdy, pokud na něj město dotaci získá. Výběrové řízení bude vypsáno v nejbližších dnech.

Radní schválili také podmínky pro výběrové řízení na rekonstrukci veřejného osvětlení za cca 18 milionů korun. Díky projektu, na který město získalo téměř desetimilionovou dotaci od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, se vymění více než tisícovka svítidel v ulicích Blanska. Výměna zajistí snížení spotřeby obměněných svítidel ze současných cca 510 na zhruba 185 MWh za rok. Ve výběrovém řízení, jehož podmínky budou zveřejněny v nejbližších dnech, se kromě nabídkové ceny budou posuzovat také technické parametry nabízeného řešení.

Rada dále schválila podmínky výběrového řízení na vybudování sociálního zázemí pro návštěvníky blanenského zámku. Práce na vybudování toalet pro muže a ženy ve vstupním podlaží zámku jsou směřovány mimo hlavní návštěvnickou sezonu na podzim a zimu. Nové hygienické zázemí vznikne v přízemí objektu i díky dotaci z IROPu.

Rada schválila podmínky pro veřejnou zakázku na zajištění projektové přípravy rekonstrukce zámecké kočárovny, ve které má vzniknout zázemí pro depozitář měřicí techniky. Na ten je již zpracována a stavebně povolena dokumentace, je ale třeba zajistit projekt pro provádění stavby včetně soupisu stavebních prací, služeb a dodávek s výkazy výměr, interiérového řešení a vizualizací. Zpracovatel bude také spolupracovat při plnění zakázky a při zadávacím řízení na výběr zhotovitelů a dodavatelů stavby.

Radní také odsouhlasili vyčlenění dalších dvou bytů z bytového fondu města Blanska pro účely sociálního bydlení. Rozhodli se tak na základě dlouhodobého zájmu o tento typ bydlení, který eviduje sociální odbor. Byty jsou určeny pro matky s dětmi, dvojice i jednotlivce, kteří se ocitli v bytové nouzi. Podle pravidel pro poskytování nájmu v sociálních bytech se s nájemci uzavírá smlouva na dobu určitou, a to na šest měsíců, s možností prodloužení. Nájemce sociálního bytu má povinnost po celou dobu spolupracovat se sociálním pracovníkem, se kterým společně nastavují individuální plán jeho potřeb. Sociální pracovník také nájemce v sociálních bytech pravidelně navštěvuje.

Rada schválila také podporu florbalistů. Individuální dotaci ve výši 200 000 Kč získá FBK Atlas Blansko, z. s. Florbalový klub díky ní uhradí náklady související s účastí mužského týmu A v Národní lize v sezóně 2024/2025, zejména výdaje na cesty na venkovní zápasy, poplatky Českému florbalu, platby rozhodčím nebo dokoupení dresů a dalšího sportovního oblečení pro hráče.

Město na základě rozhodnutí rady i letos podpoří festival filmů, setkání a dobrodružství RAJBAS 2024, a to individuální dotací ve výši 80 000 . Organizátor festivalu, Spolek Horizont Blansko, z. s., připravuje 26. ročník vícežánrového festivalu v termínu 15.–17. listopadu 2024.

Rada rozhodla o přidělení finančního daru ve výši 10 000 Kč pro Sportovní klub Hasičského záchranného sboru Jihomoravský kraje. Finance podpoří 48. ročník Poháru Vysočiny v požárním sportu, který na 26. září v Blansku organizuje územní odbor HZS JMK Blansko. Jedná se o nejstarší soutěž v požárním sportu v celé České republice.

Radní schválili také poskytnutí finančního daru ve výši 7 000 Kč Okresní agrární komoře Blansko na pořádání 17. ročníku dožínkových slavností. Ta se koná v neděli 1. září 2024 v Agrocentru Ohrada ve Vískách u Letovic.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení