Nemocnice Blansko zkvalitňuje nutriční péči u hospitalizovaných pacientů
11. ledna 2025, ostatní, přečteno: 635×
Nutriční péče je nedílnou součástí léčby hospitalizovaných pacientů, zejména pokud u nich hrozí riziko podvýživy. Díky přijetí nového člena do týmu nutričních terapeutek vyčleněných pro klinický úsek může Nemocnice Blansko zkvalitňovat tento druh péče na lůžkových odděleních.
„Zaměřujeme se zejména na pacienty v riziku podvýživy, které pravidelně a komplexně sledujeme po nutriční stránce, a snažíme se tak rozvoji malnutrice zabránit nebo ji zvrátit. V této práci nám velmi pomáhají sestřičky, které zadávají potřebné informace do tzv. nutričního screeningu a díky nim se o takto rizikových pacientech dozvíme. Indikovaným pacientům s individuálními stravovacími potřebami sestavujeme na míru jídelní plány. Při vzniku nového dietního omezení za hospitalizace pomáháme pacientovi a rodinným příslušníkům zorientovat se v zásadách vyvážené stravy a poradit jim s vhodnou úpravou pokrmů,“ říká vedoucí nutriční terapeutka blanenské nemocnice Zuzana Krabáčová.
ILUSTRAČNÍ FOTO: Marie Kalová
U pacientů může chybět chuť k jídlu z mnoha důvodů: nemoc, užívání léků, méně pohybu, změna prostředí, odloučení od rodiny, vyšší věk, problémy s chrupem, poruchy polykání… Adekvátní výživa je však velice důležitá.
Na zkvalitňování nutriční péče se v blanenské nemocnici pracuje již delší dobu. Před časem se například podařilo vytvořit speciální diety určené pro pacienty s poruchami polykání, u nichž hrozí nejen zmíněné riziko podvýživy, ale také například výskyt častých pneumonií z důvodu možnosti vdechnutí zbytků jídla, které zůstanou v ústech.
Cílem týmu nutričních terapeutek bylo tedy podávat lidem s poruchami polykání stravu upravenou do podoby hladkého pyré tak, aby byla nejen bezpečná z hlediska rizika aspirace, ale zároveň esteticky zajímavá, chutná a voňavá.
Má-li jídlo pacienty zaujmout, servíruje se na dělené talíře, aby se zajistila barevná a chuťová odlišnost jeho jednotlivých složek. To, že jíme i očima, je nezpochybnitelný fakt a pacienti díky této úpravě zkonzumují větší množství jídla.
U lidí s poruchami polykání se do procesu komplexní péče zapojují také klinické logopedky, které na základě vyšetření doporučí nejen vhodnou stravu a konzistenci, ale také například ideální polohu pacienta při podávání jídla.
Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko
vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení
Další články v kategorii „ostatní“
28. dubna 2025
OBRAZEM: Koncert Olympicu, dernisáž v galerii a volejbalový turnaj
22. dubna 2025
OBRAZEM: Velikonoční setkání v kostelích, fotbal a volejbalový turnaj
18. dubna 2025
Děti z MŠ Dvorská 96 se setkávají se seniory
14. dubna 2025
V mateřské škole v Údolní ulici se opět plave
14. dubna 2025
OBRAZEM: O víkendu se uklízelo, tvořilo, tančilo i sportovalo
13. dubna 2025
Němečtí a čeští studenti objevovali krásy Moravského krasu, společně zažili speleoterapii
7. dubna 2025
OBRAZEM: Hudba v klubech a v Dělnickém domě, turnaje i mistrovství kulturistů
7. dubna 2025
Zubní pohotovost v dubnu
5. dubna 2025
Charitní poradna pomáhá tam, kde to nejvíce potřebujete
31. března 2025
OBRAZEM: Koncerty v Dělnickém domě, turistický pochod a Knižní blešák