Archiv článků
   za měsíc říjen 2020

Kategorie: kultura  

 


Muzeum Blanenska zve na výstavu Svět kostiček. Zatím pouze virtuálně

Ilustrační foto k článku: Muzeum Blanenska zve na výstavu Svět kostiček. Zatím pouze virtuálně

Přestože je muzeum opět uzavřeno pro veřejnost, tentokrát prozatím do 3. listopadu, nezahálí se v něm. Nouzový stav pouze odložil vernisáž výstavy, kterou v muzeu připravili a která měla odstartovat 22. října. Jakmile to ale situace dovolí, čeká návštěvníky v malé výstavní síni království barevné stavebnice Lego. Nahlédnout do ní můžete už nyní díky reportáži blanenské televize.


Oslavy svatého Martina startují. Blansko si připomíná svého patrona

Ilustrační foto k článku: Oslavy svatého Martina startují. Blansko si připomíná svého patrona

Venkovní výstavy, on-line návody na speciality spojené se svátkem blanenského patrona i svatomartinské dílny, nebo tipy na aktivity, kterým se lze během nouzového stavu věnovat doma, nabídnou v následujících dvou týdnech nejrůznější instituce a organizace ve městě. Svátek svatého Martina si letos Blansko připomene hlavně v ulicích, na webových stránkách a sociálních sítích. Klasický čtyřdenní program, který běžně vrcholí kostýmovaným průvodem a celodenním jarmarkem, letos nahradí jeho on-line varianta. Úplně jiné Vítání svatého Martina startuje už dnes „svatomartinský týden“.



Výkopové práce u zámku odhalily unikátní sérii fragmentů sošek z 19. století

Ilustrační foto k článku: Výkopové práce u zámku odhalily unikátní sérii fragmentů sošek z 19. století

Původně mělo jít o rutinní výkopové práce kvůli pokládce optických kabelů. Nakonec ale dělníky na čas vystřídal archeolog Muzea Blanenska. Poblíž nově zrekonstruované budovy Zámek 2 se totiž objevily desítky úlomků sádrových sošek z 19. století. Objevený cyklus vystavuje několik zámků v zemi i Národní muzeum v Praze. Po jeho blanenském osudu teď budou odborníci pátrat.



Vítání sv. Martina se letos přesunuje do on-line prostoru

Ilustrační foto k článku: Vítání sv. Martina se letos přesunuje do on-line prostoru

Konec října bývá v Blansku ve znamení intenzivních příprav na největší akci roku, tradiční Vítání sv. Martina. Alespoň v průběhu minulých třinácti let tomu tak bylo. Letos se s ohledem na epidemiologickou situaci klasické Vítání sv. Martina v žádné z původně uvažovaných podob uskutečnit nemůže. Oslavy tak nezaplní zámecký park, ani náměstí Svobody, Wanklovo náměstí a náměstí Republiky, jak jsme plánovali ještě přes několika týdny. Přesto se myšlenky na svatomartinskou oslavu v Blansku vzdát nechceme. Patrona města i tradice spojené s jeho svátkem si připomene i letos.


Blansko a jeho proměny – výstavba sídlišť

Ilustrační foto k článku: Blansko a jeho proměny – výstavba sídlišť

Jak rostl význam strojírenského průmyslu, stávalo se město Blansko důležitým regionálním centrem s nárůstem obyvatelstva. Blanenský městský národní výbor vstupuje do roku 1961 s významnými plány v oblasti investiční výstavby, jejímž stěžejním úkolem je realizace schváleného plánu přestavby města. Zda bylo toto rozhodnutí správné, o tom se vedou diskuze dodnes.


Proměny města ukazuje nová publikace, zachycuje Blansko očima malíře Táborského

Ilustrační foto k článku: Proměny města ukazuje nová publikace, zachycuje Blansko očima malíře Táborského

Jak se měnil vzhled Blanska a jak přerod města zachytil na svých obrazech blanenský malíř Zdeněk Táborský, se už od začátku letošního roku snažíme ukázat v rubrice Blansko a jeho proměny. Obrazy místního malíře samouka přináší pohled na konkrétní lokality. K nim na stránkách Zpravodaje doplňujeme slovní popis z pera znalce místní historie Pavla Svobody a přidáváme také dobovou a aktuální fotografii místa.


Děti o víkendu čeká šifrovací hra na motivy Harryho Pottera

Ilustrační foto k článku: Děti o víkendu čeká šifrovací hra na motivy Harryho Pottera

Už jste někdy viděli protahující se žábu? Tahle se o to pokoušela. Tedy pokoušel. Byl to žabák jménem Trevor, povoláním domácí mazlíček, povahou útěkář a dobrodruh. Zrovna se po zimě, strávené v pohodlí nebelvírské kolejní ložnice, chystal opět vyrazit na cesty.


Zámecký park hostí výstavu na stromech. Upozorňuje na téma nedůstojné práce

Ilustrační foto k článku: Zámecký park hostí výstavu na stromech. Upozorňuje na téma nedůstojné práce

Blanenský zámecký park se proměnil ve výstavní prostor. Už po šesté hostí fotografickou Výstavu na stromech. Ta se letos zabývá pracovními podmínkami a upozorňuje na rizika spojená s proměnou práce ve 21. století. Instalaci s názvem Práce (bez) budoucnosti připravila brněnská nezisková organizace NaZemi. Blansko se jejím vyvěšením zařadilo se mezi více než 80 veřejných míst po celé České republice. Plakáty budou k vidění do soboty 10. října.


Blansko a jeho proměny – cesta na Klepačov

Ilustrační foto k článku: Blansko a jeho proměny – cesta na Klepačov

Malíř Zdeněk Táborský miloval přírodu s řekou Svitavou, která byla hlavním motivem na jeho obrazech. Blízko Svitavy také žil. Při vjezdu do Blanska měl postavený malý domek, kde provozoval svoji Galerii na plotě. Stará pohlednice zachycuje nejen Klamovu huť, ale také cestu do Blanska s odbočkou na Klepačov.


Rytíři v knihovně pasovali další čtenáře

Ilustrační foto k článku: Rytíři v knihovně pasovali další čtenáře

Desítky nových čtenářů pasovali v uplynulých dnech rytíři v blanenské knihovně. Do čtenářského stavu povýšili žáky blanenských základních škol v rámci projektu Už jsem čtenář – Knížka pro prvňáčka. Cílem projektu je rozvoj čtenářských návyků žáků ihned od prvního ročníku školní docházky. Ti, kteří loni nastoupili do prvních tříd, si na pasování museli počkat od června. Pasování se dočkají celkem dvě stovky malých čtenářů.