Archiv článků
   za měsíc říjen 2024

Kategorie: ostatní  

 


Blanenští senioři navštívili partnerské město Komárno

Ilustrační foto k článku: Blanenští senioři navštívili partnerské město Komárno

Ve dnech 9. až 10. října 2024 se uskutečnil v rámci dlouholeté spolupráce zájezd členů Klubu seniorů Blansko do Městského klubu důchodců Komárno (MKD). Členové obou klubů se v rámci zájezdů navštěvují, vyměňují si zkušenosti z činnosti klubů a mezi některými členy vznikla i osobní přátelství.


Blanenská charita nemocným pomáhá i v paliativní ambulaci

Ilustrační foto k článku: Blanenská charita nemocným pomáhá i v paliativní ambulaci

Oblastní charita Blansko rozšířila nabídku svých služeb. Letos v létě otevřela paliativní ambulanci, určenou pro pacienty se závažným onemocněním. Jedná se o první zařízení tohoto druhu v blanenském okrese. Zdravotníci díky němu zvládnou ošetřit větší počet pacientů. Na ambulanci přispělo i město Blansko, které věnovalo peněžní dar ve výši 80 000 korun na vybavení.


OBRAZEM: Spisovatel Banga v knihovně, karneval na Těchově a sportovní utkání

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Spisovatel Banga v knihovně, karneval na Těchově a sportovní utkání

Především sportovní akce nabídl uplynulý víkend v Blansku. Svá mistrovská utkání sehrály basketbalistky a do zápasů nastoupili i fotbalisté a hokejisté. Živo bylo i v knihovně. Na besedu tam přijel spisovatel Patrik Banga a konalo se i další Logohraní s lekotékou. Víkend toho ale přinesl více.


Archeologové našli v Kateřinské jeskyni ozdoby z ulity plže, staré až 12 tisíc let

Ilustrační foto k článku: Archeologové našli v Kateřinské jeskyni ozdoby z ulity plže, staré až 12 tisíc let

Epigrafické a archeologické výzkumy ve staré Kateřinské jeskyni v Moravském krasu pokračovaly i letos. Výzkumy běží od roku 2017 a přinesly objev nejstarších kreseb na stěnách jeskyně v ČR, jejichž stáří je až 7200 let. Na jaře se podařilo datovat další dvě neolitické kresby v zadní části Ledové chodby.


Cestující se ve vlacích prokážou už jen elektronickou jízdenkou

Ilustrační foto k článku: Cestující se ve vlacích prokážou už jen elektronickou jízdenkou

Na nástupištích obou blanenských nádraží se cestující setkávají s novými žlutými validátory. To je oficiální název pro menší jízdenkový automat, jehož prostřednictvím si nejen označíte papírovou jízdenku z předprodeje, ale především bez nutnosti chodit na pokladnu si koupíte jízdenku elektronickou. Stačí k tomu jen platební karta.


Logohraní v knihovně nabídne setkání s klinickými logopedkami

Ilustrační foto k článku: Logohraní v knihovně nabídne setkání s klinickými logopedkami

Ambulance klinické logopedie Nemocnice Blansko ve spolupráci s Městskou knihovnou Blansko na sobotu 19. října připravuje Logohraní s lekotékou. Akce je určena dětem v doprovodu rodičů nebo prarodičů, kteří si mohou přijít pro radu, jak podpořit komunikaci hrou. Klinické logopedky budou k dispozici v městské knihovně od 10:00 do 15:00 hodin a zájemcům nabídnou též bezplatně screeningová vyšetření. V této době bude současně otevřeno dětské oddělení knihovny.


OBRAZEM: Suterén slyšel americký rap, Katolický dům hostil další FestKaťák

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Suterén slyšel americký rap, Katolický dům hostil další FestKaťák

Uplynulý víkend v Blansku byl ve znamení hudebních a sportovních akcí. V klubu Suterén vystoupil americký raper Afu-Ra, v Katolickém domě se uskutečnil další ročník festivalu FestKaťák. Fotbalisté FK Blansko B si připsali další domácí vítězství a úspěšní byli i stolní tenisté.  Víkend ale přinesl i další akce, například v Horní Lhotě se konala akce Senioři sobě.



OBRAZEM: Výstava modelů z kostek Lego, Partyzánská stezka na Klepačově i draci na Zborovcích

Ilustrační foto k článku: OBRAZEM: Výstava modelů z kostek Lego, Partyzánská stezka na Klepačově i draci na Zborovcích

Uplynulý víkend v Blansku přinesl pestrou nabídku akcí. Katolický dům například zaplnila výstava modelů z kostek Lego. Městský atletický a fotbalový stadion v Mlýnské ulici hostil atletický šampionát Moravy a Slezska žákovských družstev, klepačovští hasiči uspořádali Partyzánskou stezku a na poli na Zborovcích se konala tradiční Drakiáda. Co dalšího se v sobotu a v neděli událo, zjistíte v pravidelném přehledu.


Výtěžek Koláče pro hospic půjde na nové auto na cesty k pacientům

Ilustrační foto k článku: Výtěžek Koláče pro hospic půjde na nové auto na cesty k pacientům

V několika městech Blanenska se ve středu 9. října uskuteční tradiční osvětová akce a sbírka Koláč pro hospic. Podpořit práci Mobilního hospice sv. Martina a odnést si symbolický koláč můžete na stáncích v Blansku, v Boskovicích, v Kunštátě a v Letovicích. Výtěžek sbírky věnujeme na nové auto na cesty za těžce nemocnými lidmi v okrese Blansko.


Hlavní příjezd do Blanska čeká rekonstrukce. Dočasně jej uzavře i kácení stromů.

Ilustrační foto k článku: Hlavní příjezd do Blanska čeká rekonstrukce. Dočasně jej uzavře i kácení stromů.

Na uzavírky silnice II/379 se musejí připravit řidiči směřující z Blanska na Brno. Silničáři se pustí do opravy křižovatky na hlavní příjezdové cestě do města. Dopravu mezi Blanskem a odbočkou na Olomučany budou od 16. do 27. října řídit semafory. Komunikaci mezi Blanskem a Svatou Kateřinou navíc v termínu od 14. října do 15. listopadu 2024 obsadí pracovníci Školního lesního podniku Křtiny a Lesů města Brna, kteří zde budou zajišťovat rizikové kácení stromů. Silnice bude zcela uzavřena. Obousměrná objízdná trasa pro všechna vozidla včetně autobusů povede přes místní část Blanska Olešnou.


Zubní pohotovost v říjnu

Ilustrační foto k článku: Zubní pohotovost v říjnu

Služba je k dispozici vždy v sobotu, v neděli a o státních svátcích od 8:00 do 13:00 hodin. Mimo uvedenou dobu je zajištěna v Brně na adrese Úrazová nemocnice, Ponávka 6, tel. 545 538 111. Úrazová nemocnice službu zajišťuje ve všední dny od 18:00 hodin do 24:00 hodin. O sobotách, nedělích a svátcích od 8:00 do 20:00 hodin.


Nemocnice pořídila mobilní EEG přístroj, urychlí vyšetření pro neurologickou JIP

Ilustrační foto k článku: Nemocnice pořídila mobilní EEG přístroj, urychlí vyšetření pro neurologickou JIP

K vyšetření akutních stavů pacientů na neurologické jednotce intenzivní péče Nemocnice Blansko nyní slouží nový mobilní EEG přístroj – encefalograf. Jeho výhoda spočívá v tom, že záznam může vyhodnotit lékař konající příslužbu, není tedy nutné, aby se fyzicky nacházel na pracovišti. Díky tomu může být co nejdříve zahájena adekvátní léčba.